Skip to content

Духовната моќ на шетањето

Не губете ја желбата за пешачење. Секојдневното пешачење може да ви помогне да постигнете благосостојба. Најдобро се рамислува одејќи. Нема толку тешка мисла што не може да се заборави додека се пешачи. Но стоејќи мирни, се чувствуваме сè повеќе и повеќе болни … Затоа, продолжете да одите и сè ќе биде добро.

Прошетка. Тоа е најприродната, задоволувачка и најзначајната физичка активност за човекот. Треба да одиме долго време не само поради физичката благосостојба, туку и пред сè поради нашата ментална и духовна состојба.

Пешачењето ја буди креативноста

Честопати додека шетам, гледам автомобили на патот и мислата што секогаш ме допира е „Ние сме луди!“. Во повеќето автомобили има само една личност, а често траекторијата на автомобилот е многу кратка. Има многу, многу малку луѓе кои одат по патот. Во зима е како да живееме во бетонска пустина. Потсетуваме на сцените на филмовите од научна фантастика со повеќе вселенски бродови кои зујат како луди. За жал, не сме далеку од овој начин на живот.

Би било подобро да пешачите среде природа, но дури и во градовите, одењето е терапевтско од сите гледишта. Одењето претпоставува дека на секој чекор светот се менува во некои свои аспекти и дека нешто се менува во нас.

На секој чекор нашето стапало доаѓа во контакт со земјата, за потоа се  одделува за наскоро да го врати ритамот создаден за нас, телото и умот. Додека телото е во хармонично дејство, нашиот ум исто така патува и е ослободен, но тоа го прави на сосема поинаков начин отколку кога телото е мирно. И само затоа што умот е слободен, идеите се раѓаат.

Ако барате креативни идеи, одете пеш. Ангелите му шепотат на човек кога оди на прошетка.

Прошетката ќе ви помогне да ја надминете тагата

Прошетката е добра, навистина многу добра, за растење души од повеќе причини. Тоа е активност што ги носи децата во светот. Ги тера да доживеат замор, убавина и задоволство што со свои нозе стигнале до одредено место. Да остварат контакт со земјата, чекор по чекор, им помага на децата да веруваат во нивните физички и ментални потенцијали. Ги тера да се движат на природен и здрав начин. Да имаат можност хармонично да дишат во ритамот на нивните чекори. Од овие причини, децата треба да поминуваат многу денови во неделата пешачејќи цело утро, на сонце, дожд, студ или топлина.

Да се ​​оди со некого значи да се споделат не само ментални и вербални, туку и физички, две или повеќе тела кои заедно создаваат хармонија од 360 степени. Само одењето е првично патување, начин на слушање на сопствените флуидни мисли, на сопственото тело што бара соодветно движење.

Нема тага што, додека одите, нема да исчезне и полека ќе почне да се топи.

Прошетајте затоа што вашето тело го бара тоа. Шетајте ако сте лути, шетајте со деца, со пријатели, со партнерот. Боси или со чевли, во природа, во шума. Правете го тоа секој ден, неколку пати на ден, одвојте малку време за да шетате низ светот

„Пешачењето нè учи на живот,
луѓето што одат се знаат самите себе.
Одењето ги лечи раните од претходниот ден.
Одете, гледајте ги sвездите, слушајте го гласот,
следејќи ги чекорите на туѓите чекори “.

Рубен Бладес

Прочитајте зошти е потребно да се ослободите.

Напишете коментар