Skip to content

Кратка поучна приказна: Ставот е најважен

Си била една жена која едно утро кога се разбудила и се погледнала во огледало забележала дека на главата ѝ останале само три влакна.

– Добро, си рекла сама на себе. Мислам дека денеска ќе ја исчешлам косата.

Така и направила и денот ѝ бил убав. Следното утро се разбудила само со две влакна на главата.

– Хм, рекла во себе, мислам дека денеска ќе направам патец на средина. Така и направила и повторно денот ѝ поминал убаво.

Следното утро се разбудила со едно влакно на главата.

– Добро, денеска ќе ја соберам косата во коњско опавче.

Така и било, па таа повторно преубаво си поминала и тој ден.

Четвртото утро на главта немала ниедно влакно.

– Јупи!, викнала жената, денеска не мора да ја местам фризурата.

Поука: Не е важно она што ни се случува колку што е важна нашата реакација на истото.

Прочитајте ја и приказната за волшебното цвеќе.

Напишете коментар