Поетска манифестација – 7. „Поетски поздрав на Четрсе“ – Штип

Здружението на граѓани Литературен клуб Искра – Штип ја организира традиционалната поетска манифестација 7.„Поетски поздрав на Четрсе“ – Штип-2021. Истата се одржува во рамките на одбележувањето на верскиот празник „Св. 40 Севастиски маченици“ – Младенци (22 март), кај народот познат како Четрсе.

Самиот народен празник од пред 8 години е влезен во светската Листа на нематеријалното културно богатство на организацијата UNESCO (УНЕСКО) и со чинот на неговото признавање, побудува уште поголем интерес кај вистинските вљубеници на народната традиција и обичаи.

По тој повод, ЗГ Литературен клуб Искра од Штип ќе го издаде и промовира Зборникот со песни од учесниците на манифестацијата и за таа цел, а со задача за што посупешна подготовка и организација на истата, потребно е благовремено да бидат доставени поетски творби (песни) на слободна тема, на следната е-маил адрфеса: [email protected], најдоцна до 8 март 2021 г.

Право на учество на Четрсе – 2021 имаат сите членови од литературните клубови т.е. здруженија на писатели од Македонија и слободни литерати, кои творат на македонски јазик. Секој учесник во Зборникот ќе биде застапен со една песна на една страница. Песните да се испраќаат исклучиво на е-маил адресата во фонт: Times New Roman – 12 (македонска поддршка).

„Се гледаме на 7 „Поетски поздрав на Четрсе“ – Штип 2021!“, стои во соопштението на официјалната покана од организаторите

Програмата погледнете ја на приложената фотографија.

close

Впиши го твојот емаил ако сакаш да станеш дел од нашата блог заедница на читатели