Skip to content

Кој си ти? – Дијана Станчевска

  • by

Кој си ти

Човек кој никогаш не се обидува да се сети на минатото

Или

Момче кое заборава на она што не треба да се заборави?

Дама која талка по тезги за книги за да купи напишани лаги за пари

Или

Девојка која ја проба целата козметика за да изгледа добро во очите на другите?

Дали сте дете кое секогаш плаче да бара внимание од другите

Или

Дали сте стар човек што падна во рака на судбината?

Дали сте џентлмен следејќи временски распоред на животот

Или

Дали сте дама која има монотон живот?

Дали сте оптимист кој го зема животот како што доаѓа

Или

Дали сте атеист кој е револуционерен кон сите суеверија?

Дали сте беспомошен просјак кој никогаш не добива ниту една паричка

Или

Дали сте галантен воин кој е подготвен да се бори против неправдата?

Дали сте победа кон која се стремат сите други

Или

Дали сте неуспех што постави примери некому што да не прави?

Дали умирате во сеќавањата

Или

Дали живеете со планирање на иднината?

Дали сте некој што ја сака природата и живее во нејзина благодарност

Или

Дали сте техничар кој живее во свет на вештачка интелигенција?

Кој си некогаш или што и да си

Имате важечки простор овде

Вашето отсуство дефинитивно ќе создаде вакуум тука

Вакуум што ништо друго на светот не може да го пополни

Вие секогаш ќе живеете во меморијата на некого

Светот можеби не ве препознава

Но, вашите драги ќе

Можеби не сте успешен во очите на другите

Но, живејте на начин на кој сонувавте

Кој знае дали ќе добиеме втора шанса на оваа земја.

Дијана Станчевска

Напишете коментар