Литература Македонска поезија Поезија

Лутина – Анастасија Лефкоска

Лутина,
црвена прекривка што ми ја покрива душава.
лутина како црвена роза што ѝ пркоси на сушата.

Лутина,
на себе,
на тебе,
на сите околу мене.

Лутина,
безобразна,
неразбрана
беспотребна
неискажана

Лутина,
црвена прекривка плишана,
што ме топли на зима,
што ја менува љубовта,
што ја храни лудоста,
што ја поттикнува суровоста.

Лутина, моја и ничија,
лутина, на секого а не сечија.

Слични написи

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Крајбрежје