Skip to content

Легендата за кралицата Шеба и кралот Соломон

Кралицата на Шеба, арапски Билкаш, етиописки Македа, живеела во 10 век п.н.е.. Според еврејските и исламските традиции била владетелка на кралството Саба (или Шеба) во југозападна Арабија. Во Библијата за време на владеењето на кралот Соломон, таа го посети неговиот двор на чело на камила со камила со злато, накит и зачини. Приказната дава докази за постоењето на важни трговски односи помеѓу антички Израел и јужна Арабија. Според Библијата, целта на нејзината посета била да ја испита мудроста на Соломон, барајќи од него да реши голем број загатки.

Арапска легенда

Приказната за Билкаш, како Кралица на Шеба е позната во исламската традиција. Се појавува во Куранот, иако таа не се споменува по име, а нејзината приказна е допишувана од муслиманските толкувачи на Куранот. Според арапската традиција,  се смета дека потекнува од јужна Арабија и таа е предмет на широко распространет циклус легенди.

Според еден легенда, Соломон, откако слушнал од  една од неговите птици, дека Шеба и нејзиното кралство го обожаваат Сонцето, испратил писмо во кое ја замолил да му се поклонуваат на вистинскиот Бог. Таа одговорила со испраќање подароци, но, кога Соломон не ги прифатил, таа самата дошла на неговиот двор. Во меѓувреме, духот советник, плашејќи се дека кралот може да биде во искушение да се ожени со Шеба, му шепнал дека таа има влакнести нозе и копита од магаре.

Соломон, зачуден од ваквата чудна појава, направил стаклен под пред неговиот престол, така што Шеба, измамена мислејќи дека е вода, го подигнала здолништето за да ја прескокни и тој видел дека нејзините нозе биле навистина влакнести. Потоа Соломон им наредил на советниците духови да направат депилатор за кралицата. Легендата вели дека  Соломон се оженил со Шеба или ја дал за жена на некој великодостојник од  племето Хамдани. Сепак, таа стана голем верник на неговиот Бог.

Етиопска легенда

Кралицата на Шеба се појавува како истакната фигура во Кeba Nagast („Слава на кралот“), етиопска национална епска приказна и легенда. Според оваа традиција, кралицата на Шеба (наречена во Етиопија Македа) го посетила дворот на Соломон откако слушнала за неговата мудрост. Останала таму и учела од него шест месеци.

Последната вечер од нејзината посета, тој ја измамил  и ја однел во неговиот кревет и таа останала бремена. Таа се вратила во своето кралство, каде му роди на Соломон син Менилек. Соломон го направил крал Менилек Први, со што ја основаше кралската династија Соломонија во Етиопија, која владееше сè до последното владеење, на Хајле Селасие I во 1974 година.

Прочитајте ја и Легендата за настанокот на виното и факти за него.

Напишете коментар