Да живеат песните! – Софија Величковска

Знаете..

Квалитетните песни

ретко кој ги слуша,

ретко кој ги чита,

додека поетот е жив.

Додека ги тлее,

додека се мачи да промени сè.

Знаете..

Тие ги одминуваат песните,

ко да се странци-скитници,

нивната глава е толку тешка,

полна со немилосрдие

што не паѓа лесно на нивната убавина

и мудрост во зборот.

Знаете…

Животот на поетите е еднаков

на суровата искреност,

никогаш безобразие..

Знаете…

Кога ќе умре поетот,

тогаш песните му оживуваат

тогаш сите го почитуваат,

тогаш  песните што душа горат

му ги читаат.

И тогаш веќе знаете дека..

Нивниот живот е вреден да се прославува,

а не нивната смрт.

Нивната смрт е вредна да се тажи оти

веќе убави песни од него не ќе добиете.

И на крајот од денот,

кога ќе останете сами и осамени,

ќе си речете:

-Да живеат сите песни на овој свет,

вечно да живеат, тие ни се горката вистина за сè.

Софија Величковска
close

Впиши го твојот емаил ако сакаш да станеш дел од нашата блог заедница на читатели