Skip to content

Реков си олеснав на душата – Дијана Станчевска

  • by

Да се биде жена, засекогаш осудена

Ако сингл зошто си сингл

Ако немате деца, зошто ги немате

Ако не работиш зошто да не работиш

Ако работите, зошто го правите тоа

Ако не сте завршиле колеџ, зошто не сте завршиле.

Ако си, не е за тебе

За жена е нешто друго, за жена е… постојано ти кажуваат.

Како да знаат, а немаат идеја…

Да се биде жена, убава жена, посебна, различна.

Повеќето од времето на ударот

Глупи прашања, желни погледи и желбата да те стават во нивни рамки

Да ве вовлечам во нешто што не го сакате

Да се биде жена, засекогаш осудена

На злоба и злоба на други жени

Вечни интриги, озборувања

И коментари од мажи на кои не им се предадовте

Да се биде жена, засекогаш осудена

На сето она што треба да го носите.

И да се преправам дека не гледам или дека ќе те повредам

И да се смеам кога не ми е до смење

И да кажам дека сум добро, кога не сум

Преќутиш многу работи а најпопрво би врескала

И да избегам некаде далеку

Само не таму повеќе

Наместо да ја видите вашата гордост, храброст, разлика

Фактот дека си ти

Секогаш гледаат и бараат нешто друго

Она што не сакам да бидам.

Нивната рамка во која те туркаат

Нивната улога за која ве подготвуваат

Нивниот претесен костум кој го кројат за вас

Вие сте повеќе од тоа

Многу повеќе и повеќе

Многу поубаво и посреќно

Зошто сте сами

И најчесто, само со себе

Во еден мој свет

во која е сè потешко да пуштиш некого

И исто така кога ќе пуштиш

Тоа прави да страдате повеќе

отколку што се радувате од срце

Реков си олеснав на душата.

Дијана Станчевска

Напишете коментар