Нишка на вечното – Јелена Ѓиноска

Не можам да бакнувам усни од кои капе отров наречен лаги
Не можам да менувам срце светло за срце кое е потемно од самиот црн оникс
Вагата никогаш не застанала мирна кога сме јас и ти врз неа
Мечот никогаш не почувал мирно за долго
А мене … мене за љубов ми се потребни малку работи а сепак многу вредности
Мене за бакнежи ми се потребни пијани вистини и бессони ноќи
од кои воздишките и насмевките стигаат до самите Богови како опојна мелодија

За да не благословат и сите демони да ги замолчат
Како преплет на настаните
Јаболкото одамна е изедено
И пандорината кутија одамна е отворена
Огнената романса лежи мирно и чека отвор
Неуништливоста на љубовта која се градела и надоградувала низ години
За да го дофати брзото темпо на настаните
На она што денес се нарекува љубов
Пресудив и решив
Јас ја создавам сега своја градина
Со убави рози и безброј дрва кои наскоро ќе родат плод
Од мојата љубов, грижа и посветеност

Сега вешто додавам во пандорината кутија и не чекам ништо да излезе од неа
Неочекувано и бесно со леснотија, сопствена пакост и грижа за раните кои настанале
Како да исчезнува целото зло што го ставам во неа, апсорбирајќи го твоето
Исчезнува и целата добрина, како во вечна битка се слева на дното, веднаш по злото
Запечатувам со последната свеќа во виолетова боја
Истата онаа со која те запечатив и тебе за последен пат како последно писмо испратено до Купидон
Со натпис благодарам за љубезноста, но не прифаќам веќе ништо помалку од вистина
Ништо помалку од авантуристичка и длабока љубов

Го сакам олицетворението на вековната љубов наша
Онаа невината и чистата како солза
Огнена
Моите долгови се исплатени веќе подолго време
Можеби и за сите животи
Некои би ме нарекле вештерка
Но, ти знаеш дека јас сум една од подобрите во оваа ера
Затоа што сè што земам и давам е …љубов
Љубов која трае низ векови
Како нишка низ времето те љубам измеѓу сите паузи

Јелена Ѓиноска

close

Впиши го твојот емаил ако сакаш да станеш дел од нашата блог заедница на читатели