Skip to content

200 години од смртта на големиот државник Наполеон

Наполеон Бонапарта, роден на 15 август 1769 година во Ајачо и починал на 5 мај 1821 година на островот Света-Елена, бил француски војник и државник, прв француски император, од 18 мај 1804 година до 6 април 1814 година и од 20 март до 22 јуни 1815 година, под името Наполеон Први.

200 години од неговата смрт

Годинава се обележуваат 200 години од неговата смрт.

Тој е еден од најголемите воени генијалци во XIX век; ја освоил цела Западна Европа и Египет, додека воведувал реформи во овие нови територии, цело време им гарантирал слобода на народите и дека ќе го подобри начинот на живеење. Тој самиот се крунисал за император на Франција во 1804 година и вовел реформи очекувајќи да го обедини незадоволниот народ. Неколку од Наполеоновите реформи се во употреба и денес.

Легендата за Наполеон

Култот за Наполеон како „човек од судбината” започнал уште во времето на неговиот живот. Всушност тој неговиот култ го започнал за време на неговата прва италијанска кампања со систематско публицирање на неговите победи. Како прв конзул и император ги повикува најдобрите писатели, артисти и уметници да ги величаат неговите дела и придонел за градење на култот во кој самиот се претставува како најголемата слава на Франција. Тој главно ја започнал револуцијата во Франција и понудил бенефиции кон Европа. Неговата цел била да ги пронајде европските држави „федерации од слободни луѓе”. Како и да е, тој станува херој на Франција и маченик на светот. Во 1840 година, неговите останки биле вратени во Париз на барање од кралот Луј Филип и биле погребани со голема помпезност и церемонија. Гете имал високо мислење за Наполеон сметајќи го за гениј.

Критички мислења

Сепак, постојат и критички мислења во однос на Наполеон. Така, познатиот историчар Иполит Тен го сметал Наполеон само како еден тип на италијански кондотјер од времето на ренесансата. Според него, Наполеон бил само човек од инстинкти, кој затоа повеќе ја сакал акцијата отколку идеалот и повеќе се служел со луѓето отколку што им служел на луѓето. За Иполит Тен, Наполеон е слика на егоцентризам, суета и деспотизам; човек која газел сè пред себе со цел тој самиот да се искачи што повисоко.

Познати цитати од овој голем државник

„Во политиката глупавоста не е хендикеп. “

„Историјата е збир на лаги за кои е постигнат договор.“

„Имагинацијата владее со светот.“

„Армијата маршира на стомак.“

„Способноста не е ништо без дадена можност.“

„Голема амбиција е страст на луѓе со голем карактер. Оние што се обдарени со тоа можат да извршат многу добри или многу лоши дела. Сè зависи од принципите според кои се насочуваат.“

„Ако сакате нешто добро направено, направете го тоа сами.“

„Будалата има една голема предност пред паметниот; тој секогаш е задоволен од себе.“

„Постојат само две сили што ги обединуваат луѓето – страв и интерес.“

„Смртта не е ништо, но да се живее поразен и неславен е да се умира секој ден.“

„Ништо не е потешко, па затоа и поскапоцено, отколку да се донесе одлука.“

„Војната на уметноста е како сè што е убаво и едноставно. Наједноставните потези се најдобри. “

„Луѓето се исти насекаде. Кога некој ќе им ги позлати прангите, тие не мразат ропство. “

„Најдобар начин да го задржите вашиот збор е никогаш да не го дадете.“

„Љубовта е глупост направена од двајца.“

„Генијалните луѓе се паднати метеори кои горат за да го осветлат векот во кој живеат“.

„Не барате еполета на бојно поле кога ќе можете да ја добиете во ходникот.“

„Ладнокрвноста е најголемиот квалитет на човекот предодреден да биде лидер.

„Човекот никогаш не е толку голем како на колена пред Бога.“

„Во револуциите има два вида луѓе: оние што ги прават и оние кои профитираат од нив.“

„Срцето на еден државник мора да биде во неговата глава.“

„Англија е нација на трговци.“

„Боже! Колку се глупави писателите!“

„Будалата е само здодевна, педантниот човек е неподнослив.“

Прочитајте ги и Цитати од Ѓорѓе Балашевиќ, човекот кој беше најголем поет меѓу музичарите.

Напишете коментар