Пролетта е нешто во нас – Алма Шемо

Не, луѓе мои, па вие грешите. Пролет не тоа што мислите вие. Пролет не е кога никнува првото кокиче во тревата, кога времето се затоплува и сонцето почнува да нè гали со своите зраци во илјада капки роса, додека ветерот создава пријатна мелодија за слушање.

Пролет не е кога се топи снегот и се соединува со бистрите води. Не е ниту кога расцветуваат пупките од дрвјата, кои шират опоен мирис, ниту пак кога се враќаат птиците од југ и се будиме со нивната песна в зори. Пролетта, луѓе мои, е нешто сосема поинакво, нешто длабоко во нас.

Тоа не е годишно време, туку некое чувство кое се буди и во зима и во лето, при самата помисла на некого, при нечија бисерна насмевка, при нечиј поглед кога ќе се вкрсти со вашиот. Пролет е кога знаеме дека сме среќни, задоволни, исполнети, кога знаеме дека сме сакани, кога наутро се будиме со леснотија во душата и кога со насмевка го пречекуваме новиот ден.

Пролет е нешто во нас, кое никогаш нема да изумре. Ете, токму ова е пролет. И кој ваква пролет нема доживеано, ниту почувствувано, тој во животот, искрено не сакал…

Алма Шемо

close

Впиши го твојот емаил ако сакаш да станеш дел од нашата блог заедница на читатели