Елисиум или Елисејски полиња – рајот на античките Грци

Елисиум или елизијските полиња (антички грчки: Ἠλύσιον πεδίον, Ēlýsion pedíon) е концепција за задгробен живот што се развила со текот на времето и била дел од некои грчки религиозни и филозофски секти и култови. Првично било одвоенто место од кралството на Адот, и приемот беше резервиран за смртници поврзани со боговите и другите херои. Подоцна, се прошири и ги опфати оние што ги избраа боговите, праведниците и хероите, каде што после смртта, ќе останеле да живеат благословен и среќен живот и да се препуштат на какво било вработување што го уживаа во животот.

Хомер

Елисијските полиња, според Хомер, се наоѓале на западниот раб на Земјата покрај реката  Океанос. Во времето на грчкиот поет Хесиод, Елисиум би бил познат и како „Среќните острови“, или „Островот (или островите) на блажените“, лоцирани во западниот океан на крајот на земјата. Островите на блажените ќе бидат сведени на само еден остров од страна на тебанскиот поет Пиндар, опишувајќи го дека има засенчени паркови, а жителите се занимаваат со спорт и музички забави.

Владетелот на Елисиум варира од автор до автор: Пиндар и Хесиод го признааваат Кронус како владетел , додека поетот Хомер во „Одисеја“ го опишува како живеалиштето на Радамантус. „Островот на блажените“ е исто така претставен во комичниот роман од 2-от век „Вистинска приказна“ од Лукијан од Самосата.

Во Хомеровата одисеја, Елисиум е опишан како рај: за Елисејската рамнина .. каде животот е полесен за луѓето. Нема снег, ниту  невремиња, не врне дожд, но некогаш Океан го испраќа засилениот западен ветерец за да ги разлади луѓето. – Хомер, Одисеја (4,560–565).

Хесиод

Грчкиот поет Хесиод се повикува на „Островите на блажените“ во својата дидактичка поема Дела и денови.

И тие живеат недопрени од тага на островите на блажените  покрај брегот на длабокиот вртлив океан, среќните херои за кои земјата што дава жито дава слатко овошје со мед, кој цвета трипати годишно, далеку од бесмртните богови, и владее Кронос нив – Хесиод, дела и денови (170).

Вергилиј

Во Енеида на Вергилиј, Енеј, како Херакле и Одисеј пред него, патува во подземниот свет. Виргилиј ги опишува оние кои ќе патуваат за Елисиум и оние кои ќе патуваат за Тартар:

Ноќта лета, а ние, Енеју, ја губиме жалејќи се.  Тука е местото каде што нашиот пат се дели на две патеки. Твојот пат, десно, кон живеалиштето на Плутон оди, и нè води кон Елисиум. Но, левата брзина ги тера грешните души да пропаднат и е нивниот пат налетува на Тартар. – Виргилиј, Енеида (6.539)

Многу примери каде се споменува Елисиум може да се најдат и пост класичниот период.

Елисејски полиња во Париз

Се разбира, најдобар пример денес е булеварот Елисејски полиња во Париз кој е еден од најславните во светот.

Прочитајте го и Митот за италската божица Флора и Флоралиите.

close

Впиши го војот емаил ако сакаш да станеш дел од нашата блог заедница на читатели!