Рабиндранат Тагоре – Ти и јас

Денес ги споделуваме следниве стихови од Рабиндранат Тагоре, индиски поет и писател. Уживајте во читањето!

Ти ми ги исполнуваш мислите
Ден по ден
Те поздравувам во осаменост
Надвор од светот
Ти загосподари
Со мојот живот и смрт.

Како сонцето на излез
Мојата душа тебе втренчено те гледа
Како единствено око.
Ти изгледаш како возвишено небо,
Јас изгледам како бесконечно море
А помеѓу е полната сина месечина.

Ти си секогаш смирена
Јас сум трајно без одмор
Па сепак на далечниот хоризонт
Ние секогаш се сретнуваме.

close

Дали сакаш во твоето сандаче да стигнуваат
најпосетуваните статии на блогот
на крајот од секоја недела?