Занимливости за пливањето: Што знаеме за овој спорт?

Над 4 милијарди луѓе во светот не можат да пливаат. Повеќе од половина од светската популација не знае да плива. Ако не знаете да пливате не треба да се чувствувате лошо. Меѓутоа тоа би можело да биде корисна животна вештина. Давењето е трета водечка причина за смртност од ненамерни повреди во светот.

Останатите занимливостите за пливањето прочитајте ги во продолжение.

Претставува добар тренинг за нежните луѓе

Со оглед дека пливањето е вежба со мало влијание, сјајно е за луѓе со чувствителни услови. Ова вклучува повреди, бременост и други ограничувања како што се старост или физички ограничувања. Јогата во вода и трчањето во вода во текот на годините стануваат сѐ попопуларни кај луѓето со болки во зглобовите. Исто така вежби во вода се користат како физикална терапија или рехабилитација.

Можете да се капите 9400 пати со целата вода која се наоѓа во олимпискиот базен

Капацитетот на олимпискиот базен е околу 660.000 литри вода. Базенот со олимписка големина е долг 50, широк 25 метри. Просечната када може да содржи само 70 литри вода.

Пливачите се потат под вода

Прашањето кое себеси сме си го поставиле. Зошто рибата не може да се удави? Дали рибата уринира? Дали пливачите се потат? Одговорот е да! Потењето е биолошка функција на телото за да се лади. Во текот на интензивните тренинзи, телото ќе се поти дури и во вода. Меѓутоа тоа е едвај забележливо дури и за самите пливачи бидејќи водата ја мие потта.

Најмладиот натпреварувач по пливање имал 10 години

Алзаин Тарек од Бахреин станала најмлад пливач на светот кој некогаш воопшто дебатирал на светстко првенство. Изненадувачки, но децата можат да научат како да пливаат веќе со два месеци. Повеќето жртви на давење се деца, па ако се учат да пливаат овој ризик се намалува. Ризикот од давање е смален за 88% во 2009 година кога децата помеѓу 1-4 години оделе на часови по пливање во САД.

Пливачите ги користат сите главни мускули во телото

Пливањето е целосен телесен тренинг кој ги вклучува сите главни мускули во телото, како што се градни мускули, грбни, на рацете, стапалата и нозете.

Мускулите на средниот дел од грбот се одговорни за вашата способност за повлекување и движење низ водата и при вдишување.

Трицепсите се мускулите над надлактицата. Овие мускули му даваат последно потиснување на вашето повлекување и ви овозможуваат да го завршите движењето со колковите. Ова овозможува да го максимизирате одот со најдобра бризна.

Градните мускули или мускулите на градниот кош се одлучувачки фактор за слободен стил или за градно пливање. Овие мускули ги стабилизираат вашите движења.

Основните мускули или стомачните исто така го стабилизираат вашето тело и ве одржуваат раздвижени.

Мускулите на квадрицепсот на вашите движења му даваат дополнителен удар. Помагаат да се вртите подалеку и побрзо.

Дали пливањето е еден од вашите омилени спортови? Пишете ни во коментар зошто сакате да пливате!

Можеби ќе ве интересира да прочитате и факти за гитарата и занимливости од светот на музиката.

close

Впиши го твојот емаил ако сакаш да станеш дел од нашата блог заедница на читатели