Skip to content

Мудри цитати од Максим Горки кои вреди да се прочитаат

Максим Горки се смета за сновач на литературниот метод на социјалистичкиот реализам и политички активист. Тој исто така бил петкратно номиниран за Нобелова награда за литература. Во продолжение прочитајте ги неговите мудри цитати.

1. „Човекот е украс на светот.“

2. „Кога работата се извршува на сила, тогаш животот е затвор.“

3. „Луѓето понекогаш лажат затоа што тоа бара пристојност.“

4. „Лагата е религија на робовите и господарите. Вистината е Бог на слободниот човек.

5. „Не бидете рамнодушни, рамнодушноста е смртоносна за човековата душа.“

6. „Не суди – за да не ти судат.“

7. „Несреќата е најдобра за спојување на карактери кои се инаку сосема спротивни.“

8. „Најубаво уживање и најголема радост во животот е да чувствуваш дека си им потребен и драг на луѓето.“

9. „Ако секирата не сече, може да се наостри, но ако жената не те сака – ништо не може да ти помогне.“

10. „Она во коешто веруваш, тоа и постои.“

11. „Животот тече – кој нема да го стигне, останува сам.“

12. „Во кочијата на минатото никаде не можете да одите.“

13. „Колку повеќе човекот вкусува горчина туку пожестоко копнее за слатко.“

14. „Деца – тие се нашите утрешни судии.“

15. „Улогата на искрениот човек – е тешка улога.“

16. „Кога работата е присилна, тогаш животот е робија.“

17. „Лагата е религија на робовите и господар. Вистината е бог на слободниот човек.

18. „Најубаво е чувството и најголема е радоста на животот кога чувствуваш дека на луѓето си им потребен.“

19. „Не бидете рамнодушни, рамнодушноста е смртоносна за човечката душа.“

20. „Само на глупавите животот им се чини едноставен.“

21. „Нема посилен отров како што е моќта над луѓето.“

22. „Злото е сила која живее без разум, но не е добро кога разумот живее без сила“.

23. „Не може да бидеме непријатели со огнот само бидејќи понекогаш тој може да нѐ изгори, вреди да се сетиме дека тој секогаш нѐ грее.“

24. „Тврди предолго дека си во право и ќе станеш виновен.“

25. „Нема толку лоша книга за во неа да нема и нешто добро.“

26. „Не можеш да им го проповедаш на луѓето она што и самиот го порекнуваш.“

27. „Внимателно бирај ги пријателите бидејќи има луѓе кои се заразни како болест.“

28. „Треба да се живее на начин накој би можеле самите себе да се почитуваме.“

29. „Лагите се толку плдни што е доволна само една, а веќе ги има илјадници.“

30. „Саканата жена не старее.“

31. „Ја не знам ништо подобро, покомплицирано и поинтересно од човек.“

32. „Човекот може сѐ, само ако сака.“

33. „Другите луѓе живеат без тебе и без тебе го минуваат животот. Зарем мислиш дека некому си му потребен? Не си ти ниту леб ниту стап и никому не си потребен.“

34. „Разумот е скапоцен камен кој најубаво се гледа во рамките на скромноста.“

35. „Кога на светот би имало многу добро, не би го сметале за добро.“

36. „Ако два камена се тријат еден спрема друг, не смееш да стоиш измеѓу нив.“

37. „Поради тоа бев среќна – никогаш не ги сретнував оние кои ги сакав. Не беа тоа убави средби, исто како да среќаваш покојник.“

38. „Кога сиромавиот се жени и ноќта е кратка.“

39. „Понекогаш на човекот животот му е толку беден дури што на својот порок гледа како на нешто добро, сакал или не сакал, тоа му е извор на жив. Може да се каже дека често луѓето се порочни од досада.“

40. „Крвта на морето нема да се изгасне со вистината.“

Прочитајте ги и следниве цитати од Анаис Нин кои ќе ве остават без зборови.

Напишете коментар