Skip to content

Орхан Памук: Кога нешто е потиснато во минатото, тоа секогаш се појавува во иднината

Орхан Памук е турски писател. Добитник е на Нобелова награда за литература во 2006 година. Прочитајте што вели Памук за себеспознавањето и среќниот живот:

Копнеам по оној јас кој бев некогаш, како да копнеам за стар пријател, сакан лик и долго време сакам да се вратам на мојата стара личност. Како на сила да ме облекле во облека која не ја сакам и направиле од мене друг човек.

Миговите кои ги нарекуваме сегашност, некогаш, можат да ни дадат доволно среќа за цел век.

Можноста да се заљубиме и страв до смрт од истата. Оваа интуиција е позната кај луѓето со лошо љубовно искуство. Сведена е на ниско чувство за болка и срам.

Кога нешто е потиснато во минатото, тоа секогаш се појавува во иднина.

Понекогаш се чувствувам немоќно, немоќно да се борам, да се спротиставам или само да проговорам. Наместо тоа молчам, трпам, собирам во себе… А потоа се чудам како не можам повеќе, кога разумот вели премногу е што е премногу. Па размислувам, сврзувам, тежината и големината на она што го имам и што можам да го изгубам. Понекогаш сакам да кренам раце од сè, а потоа знам дека рацете не се креваат така лесно.

За добро пријателство заедничка тајна е добар почеток.

Секој паметен човек знае дека животот е убав и дека целта на живеењето е да се биде среќен. Но сепак, на крајот само глупавите се среќни. Како ова да се објасни?“

Прочитајте ги овие индиски мудрости кои ќе ви помогнат да се чувствувате подобро во сопствена кожа.

Напишете коментар