Skip to content

Празникот на Иван Купала, словенски паганско – христијански празник

Празникот на Иван Купала, (белоруски: Купалле, полски: Noc Kupały, руски: Иван-Купала, украински: Ивана Купала),  е традиционален празник на Словените што првично се славел во најкратката ноќ во годината, што е на 21-22 или 23-24 јуни (Чешка, Полска и Словачка) додека во источнословенските земји според традиционалниот јулијански календар ноќта помеѓу 6 и 7 јули (Белорусија, Русија и Украина).

Се слави на летна краткоденица

Календарски, тој се слави спротивно на зимскиот празник Колијада (Коледе). Прославата е за летната краткоденица кога ноќите се најкратки и вклучува голем број словенски ритуали. Името на празникот првично беше Купала; пагански обред на плодноста подоцна прилагоден според  православниот христијански календар, поврзувајќи го со Денот на Свети Јован (Иванден), кој се слави на 24 јуни.  Источното христијанство користи традиционален јулијански календар кој не е усогласен со вистинската краткоденица;  24 јуни во Јулијанскиот календар паѓа на 7 јули во  Грегоријанскиот календар. Украинското, белоруското и руското име на овој празник ги комбинира „Иван“ (Јован, во овој случај Јован Крстител) и Купала за кои се смета дека потекнуваат од словенскиот збор за капење.

Името доаѓа од протословенскиот збор кумп, собир

Тоа најверојатно произлегува од протословенскиот збор кумп, собир. Двете празници може да се поврзат со реинтерпретација на крстените луѓе на Јован преку целосно потопување во вода. Сепак, традицијата на Купала е пред христијанството. Паганската прослава беше адаптирана и воспоставена како една од автохтоните христијански традиции испреплетени со локалниот фолклор.

Многу од обредите поврзани со овој празник се поврзани со улогата на водата во плодноста и ритуалното прочистување. Ова се должи на античките обреди Купала. На денот на Купала, младите скокаат над пламени огнови во ритуален тест за храброст и вера. Неуспехот на за вљубената двојка да го направи скокот, иако се држат за рака, е знак на нивната предодредена разделба.

Девојките  фрлаат венци со цвеќиња (често осветлени со свеќи) на реките и се обидуваат да предвидат за среќата во нивната романтична врска, според изгледот на листовите на цвеќето во реката. Мажите може да се обидат да ги фатат венците, во надеж дека девојките кои ги фрлиле ќе се заинтересираат за нив.

Само на овој ден цветаат папрати

Постои античко верување дека во пресрет на овој празик е единственото време од годината кога цветаат папрати. Просперитет, среќа, проникливост и моќ ќе има оној кој ќе најде цвет од папрат. Затоа, таа ноќ, селскиот народ лута низ шумите во потрага по овие волшебни билки, а особено за да најде цвет од папрат. Традиционално, невенчаните жени, со венци во косата, први влегуваат во шумата. По нив одат младите мажи. Затоа, потрагата да се најдат билки и цвет од папрат може да доведе до расцветување на односите меѓу паровите во шумата.

Папратите не се цветни растенија, тие не можат да цветаат. Во приказната на Гогољ,  Ноќта на Иван Купала (наречена и Ноќта спроти Иванден), еден млад човек го наоѓа фантастичниот цвет од папрат, но е проколнат од него. Приказната на Гогол ја адаптираше Јуриј Илиенко во филм и можеби беше инспирација за Модест Мусоргски да ја компонира својата тонска поема Ноќ на ќелавата планина.

Напишете коментар