Нема среќа да видат оние во чие срце царува омраза

Среќата не се наоѓа во материјалните нешта, туку во начинот на кој го гледаме светот. Тоа е особено важно. Како што старееме, сè помалку нè исполнуваат малите задоволства што ни ги дава животот. Појасно сфаќаме каде да ги побараме вистинските извори на радост и смисла. Среќата не се наоѓа во материјалните работи или оние што претставуваат моментално. Тоа треба да се запомни.

Учиме дека да се биде сакан не значи ништо. Но да сакаш, значи сè. Способноста да се чувствува е она што му дава вредност и убавина на нашето постоење. Каде и да се појави на земјата она што се нарекува среќа, истото претставува клопче исплетено од емоции. Парите не се ништо. Моќта не е ништо. Многу луѓе ги поседуваат и двете, па сепак се несреќни. Убавината не е ништо. Ќе се изнагледате убави мажи и жени кои се несреќни и покрај нивната убавина. Ниту здравјето не е сè. Здрав е само оној кој се чувствува така. Во тоа е и целата политика.

Постојат многу болни пациенти, кои со силна волја за живот ја победуваат болеста. Постојат здрави луѓе кои се мачени од страв и страдање. Среќата е секогаш таму каде што знае да сака и да живее за своите чувства. Важно е да бидете благодарни за сè што имате. Ако емоциите се негувани, ако не се газени и потиснати, тие секогаш носат задоволство. Убавината не му дава радост на оној кој ја поседува. Туку на оној кој знае да ѝ се радува и да ја сака. Наполнете го срцето со љубов, ако сакате да имате среќен живот. Оној во чие срце има омраза, нема да види среќа.

Прочитајте како може да ги запрете негативните мисли.

close

Впиши го твојот емаил ако сакаш да станеш дел од нашата блог заедница на читатели