Ватиканската библиотека – место на неоткриени тајни до кои ретко кој има пристап

Официјално основана во 15 век, Ватиканската библиотека има над милион книги и е една од најдолгите библиотеки во светот. Основана од папата Никола V, и  доградена од папата Сикстус V, библиотеката е ризница за оние кои ја сакаат книжевната историја. Неодамна беа направени напори да се пренесе и дел од библиотеката на Интернет, така што целиот свет може да има увид во дигиталните ракописи на Ватиканската библиотека.

Историјат на библиотеката во Ватикан

Иако официјално е основана во 15 век, постојат многу докази кои сугерираат дека библиотеката постоела многу пред тоа. Всушност, историчарите веруваат дека датира уште од почетокот на христијанството во Рим. Најраните збирки на библиотеката, до средината на петнаесеттиот век, биле лоцирани на различни места.

Многу книжевни дела беа пренесени во Авињон (Франција). Таму беше седиштето на Католичката црква  скоро 100 години во текот на целиот 14 век.

За централизацијата на библиотеката во Ватикан во најголем дел е заслужен папата Никола  V, кој започна да ги собира делата. Така, збирките на Ватиканската библиотека беа собрани на едно место. Сè до неговата смрт, папата Никола собрал над илјада дела. Библиотеката растела и се соочувала со бројни предизвици за нејзиното постоење. Во средината на 16 век, папата Сикстус V ја нарача изградбата на зградата во која денес се наоѓа библиотеката.

Организација на библиотеката во Ватикан – Галерии и простории

Доменико Фонтана ја дизајнираше сегашната зграда во која се чува збирката на Ватиканската библиотека и се наоѓа на три ката:

Во подрумот има огромна колекција на антички папируси.

На првиот кат, има огромен простор за реставрација на дела.

На горниот кат се наоѓаат сите фотографирани ракописи.

Колекција на библиотеката во Ватикан – што може да најдеме внатре?

Еве некои од најважните дела сместени во библиотеката во Ватикан:

Виргилиева Енеида

Едно од најпознатите парчиња во целиот латински свет, ова дело  е завршено во 19 г.п.н.е. Поемата ја раскажува приказната за Енеја. Во легендата тој доаѓа во Рим и станува предок на Римјаните. Поемата успева да ги поврзе Енеја, Рим и Тројанската војна. Со 12 тома,  Виргилиј на смртната постела наредил да го изгорат бидејќи не бил завршен. Сепак, Август наредил делата да бидат објавени во она што го знаеме денес.

Евангелие според Лука и Јован – Папирус 75

Познатиот Папирус 75 е зачуван во архивите на Ватиканската библиотека. Се верува дека е еден од најважните библиски ракописи досега најдени. Кодекс Ватиканус се верува дека е најстарата копија на Новиот завет на земјата, Кодексот Ватиканус е напишан на 759 парчиња пергамент. Бил сместен во библиотеката во Ватикан уште од 15 век откако патувал од Светата земја преку Истанбул.

Божествена комедија

Ракописот на Божествената комедија на Данте, што се чува во библиотеката во Ватикан, е илустриран од Ботичели. Ремек-делото не е недопрено, но некои делови, на пример, се чуваат во Берлин. Илустрациите се сметаат за некои од најдобрите уметнички дела на Ботичели, една од најпознатите е мапата на пеколот.

Посетете ја Ватиканската библиотека преку Интернет Проектот DigiVatLib

Неколку години се одвива проект за доближување на Ватиканската библиотека преку Интернет. Процесот е макотрпен. Оние кои работат на проектот DigiVatLib се согласуваат дека  тие самите не знаат што се содржи во околу 80% од ракописите.

Можеби има богатства и неверојатни тајни на библиотеката во Ватикан за кои едноставно не знаеме! Постојат 80.000 кодекси кои треба да се архивираат! Создадените дигитални ракописи се чуваат на Интернет и се достапни бесплатно!

Тајни и архиви на библиотеката во Ватикан

Тајната архива на Ватикан е позната како Апостолски архив на Ватикан. Во него се водат евиденција, документи и договори што се водат и се пренесуваат меѓу секој папа. Во 1800-тите, папата Павле V наредил предметите складирани во Ватиканската библиотека да бидат пренесени во посебна колекција за да се зголеми безбедноста.

Денес, тајната архива на Ватикан е достапна за ограничен број научници годишно.

Сепак, каков било материјал што се однесува на личните животи на Кардиналите, датиран од 1922 година, е недостапен за преглед.

Како да влезете во библиотеката во Ватикан?

На кратко, освен ако не ги исполнувате подолу критериумите, не можете да добиете пристап до библиотеката во Ватикан! Пристапот е ограничен на следново: универзитетски професори, докторанти и професионални истражувачи.

Само горенаведените професии можат да влезат но треба да докажат дека материјалот што тие го бараат за преглед не е достапен на друго место.

Прочитајте го Митот за Енеја, основачот на Рим

close

Впиши го твојот емаил ако сакаш да станеш дел од нашата блог заедница на читатели