Skip to content

15 цитати од Фројд за човекот и емоциите

Фројд е еден од најконтроверзните научници на минатиот век. Неговиот допринос кон психологијата е огромен. Две откритија го овековечија: ја разоткрил мистеријата на човечкиот сон и прв го открил универзалниот клуч на човечката потсвест. Еве неколку негови мисли:

1. Големината на вашиот идентитет се одредува со големината на проблемот кој може да ве извади од такт.

2. Мажот е среќен со било која жена додека не ја засака.

3. Пред да си дијагностицирате депресија и ниска самодоверба, уверете се дека не сте опкружени со идиоти.

4. Сè што правите в кревет е прекрасно и апсолутно исправно. Важно е да ви се допаѓа на двајцата.

5. За сексуална девијација може да се смета единствено отсуството на секс. Сè останато е вкус.

6. Идеална, вечна, исчистена од омраза, љубов постои единствено меѓу зависноста и дрогата.

7. Колку што е побеспрекорен човекот од надвор, толку повеќе демони има во него.

8. Децата се потполно егоистични: силно ги чувствуваат своите потреби и немилосрдно се борат за да ги задоволат.

9. Луѓето се поморални од тоа што мислат и многу понеморални од што можат да замислат.

10. Поголем дел од она што е во нас е неразбирливо, а она што е препознатливо е реално.

11. Секој нормален човек, всушност е нормален делумно.

12. Ако на човек сте му простиле сè значи дека сте завршиле со него.

13. Времето минато со мачка никогаш не е залудно потрошено.

14. Ние повеќе тежнееме кон тоа да ја избегнеме болката, наместо да се сретнеме со радоста.

15. Во моментот кога човек почнува да се сомнева во себе и во својата вредност, тој станува болен.

Прочитајте ги овие мисли од Мак Диздар.

Напишете коментар