Skip to content

Легендата за потопот или легендата за Пира и Деукалион

Деукалион живеел во Тесалија Фтија и кога Зевс решил да направи поплава на Земјата, по совет на неговиот татко Прометеј, направил дрвен ковчег во кој се засолнил, заедно со неговата сопруга Пира. Зевс го сопрел северниот ветер и сите други ветрови што го растеруваат дождот во еолската пештера и му наредил на јужниот ветер да ги затегне сите темни облаци и да го исцеди целиот дожд од нив.

Посејдон подигнал огромни бранови на морињата и ги повикал сите реки да се излеат. Тој го закопал својот троножец во земјата и од таму се излеале сите подземни води. Целиот свет бил под вода, а поројот ги однесе луѓето, кои се обидоа да најдат спас на блиските ридови.

Ковчегот на Деукалион се спасил од катастрофата

Само ковчегот на Деукалион се спротивставил на оваа катастрофа,и по девет дена стигнал до највисокиот врв на планината Парнас. Зевс тогаш го повикал северот да ги растера облаците, а Тритон, синот на Посејдон, дувајќи во една школка, ги поканил реките да се вратат во своите корита.

Деукалион и Пира излегле од ковчегот, но наиделе на пуста и тивка земја, што ги растажило. Затоа, тие ја замолиле божицата Темида да им каже како да го обноват човечкиот род. Таа им рекла да ги покријат главите, да го одврзат ременот и да ги фрлат коските на нивната мајка преку рамената, односно зад нив.

Тие размислувале за овие енигматични зборови долго време, сè додека не сфатиле дека нивната мајка е всушност Земјата, а нејзините коски се камењата. Иако се сомневале, тие сториле како што им рекла Темида и им се случувало чудо зад грб; фрлените камења омекнале и ја смениле формата, претворајќи се во човечки суштества. Камењата фрлени од Деукалион се претвориле во луѓе.

Како негови потомци, Аполодор ги споменува Хелена, Амфиктион и Протоген. Хесиод ги споменува Пандора и Тија и Паузанија Орехтеј.

Прочитајте и Која е легендата за потеклото на Олимписките игри?

Напишете коментар