Skip to content

Библискиот мит за Самсон и Далила

Самсон бил последниот судија во древниот Израел, споменат во Книгата на судиите во Стариот Завет (поглавја 13-16) и еден од последните водачи што „судеа“ во Израел пред воведувањето на Монархијата. Тој понекогаш се смета како израелска верзија на популарниот народен херој од Блискиот Исток. Исто така отелотворувајќи го сумерскиот Енкиду и грчкиот Херакле.

Според Библијата, Самсон бил Назареец. Му била дадена огромна моќ да ги води против непријателот и да може да изврши натприродни подвизи. Тука влегувале: убивање на лав со голи раце и масакрирање на цела армија Филистејци користејќи само една вилица на магаре. Меѓутоа, ако му се отсече долгата коса на Самсон, тогаш неговиот завет од Бога ќе биде прекршен и ќе ја загуби силата.

Самсон бил предаден од неговата љубовница Далила, која му наредила на слугата да му ја отсече косата додека спиел и го предала на Филастијците. Тие му ги извадиле очите и го натерале да меле жито во воденица во Газа. Кога Филастијците го одвеле Самсон во храмот на богот Дагон, Самсон го замолил да се одмори до еден од столбовите, откако му било дозволено, тој се помолил на Бога и на чудесен начин ја вратил својата сила, го фатил столбот, го урнал, убивајќи се и самиот себе  и Филистејците. Според некои еврејски традиции, Самсон бил погребан во Тел Цор во Израел со поглед на долината Сорек.

Самсон и Далила

Самсон се вљубува во Далила во долината на Сорек. Филистејците ѝ приоѓаат на Делила и ја поткопуваат со 1.100 сребрени монети да ја пронајде тајната на силата на Самсон за да можат да го заробат својот непријател. Но Самсон одбива да ја открие тајната и ја задева, велејќи дека ќе ја загуби својата сила ако е врзан со конци.

Таа го прави тоа додека спие, но кога ќе се разбуди, тој ги кине конците. Таа опстојува, а тој ѝ вели дека може да се врзува со нови јажиња. Таа го врзува со нови јажиња додека спие, и тој исто така ги прицврстува.Таа повторно прашува, а тој вели дека може да се врзува ако неговите плетенки му се вткаат во ткајачки разбој.

Таа ги втка во разбој, но тој едноставно го уништува целиот разбој и го носи кога ќе се разбуди. Меѓутоа, Делила е упорна и Самсон конечно попушта. На Далила ѝ вели дека Бог ја снабдува со неговата моќ заради неговото посветување кон Бога како Назиреец. Ова било симболизирано со фактот дека брич никогаш не му ја допрел главата. И дека ако му ја скратат косата, тој ќе ја изгуби својата сила.

Тогаш Далила го натерала да спие „во нејзиниот скут“ и повикала слуга да му ја исече косата. Самсон ја изгубил силата и го заробуваат Филистејците, и го ослепуваат со тоа што му  ги вадат очите. Потоа го носат во Газа, го затвораат и го ставаат да работи воденичар, да меле жито.

Смрт

Еден ден, филистејските водачи се собрале во храм за верска жртва на Дагон, едно од нивните најважни божества, затоа што тој им го дал Самсон да го заробат.  Тие го викнале  Самсон за луѓето да можат да го гледаат како настапува за нив. Храмот бил преполн што луѓето се качувале дури и на покривот за да гледаат – и сите владетели на целата влада на Филистеја се собрале таму, имало вкупно околу 3.000 луѓе.

Самсон го водат во храмот и тој ги замолува водачите да го остават да се потпре на столбовите за да се одмори. Меѓутоа, додека бил во затвор, косата повторно почнала да му расте. Тој се молел за сила и Бог му дал сила да ги скрши столбовите, го урнал храмот, убивајќи го него и сите луѓе внатре.

По неговата смрт, семејството на Самсон го извадил неговото тело од урнатините. Го погребале во близина на гробот на неговиот татко Маноа. Гробната структура што некои им ја припишуваат на Самсон и неговиот татко стои на врвот на планината во Тел Цора.

На крајот на Судиите Поглавје 16, се вели дека Самсон го „судел“ Израел дваесет години. Библијата не ја споменува судбината на Далила.

Прочитајте го и митот за Хермафродит, бог на бракот.

Напишете коментар