Неколку интересни факти за античката Александриска библиотека

1) Античката библиотека во Александрија е основана од Деметриј од Фалерум, атински политичар кој изгубил власт и избегал во Египет. Таму, тој нашол засолниште на кралскиот двор на кралот Птоломеј I Сотер, кој владеел со Египет помеѓу 323 и 285 година пр.н.е. Импресиониран од неговата ученост и култура, Птоломеј му ја додели задачата да основа библиотека.

2) Античката Александриска библиотека беше дел од институцијата за високо образование позната како Александриски музеј. Библиотеката беше наменета како извор за научниците што истражуваа во Музејот.

3) Книгите во библиотеката беа поделени на следниве теми: реторика, право, еп, трагедија, комедија, лирска поезија, историја, медицина, математика, природни науки и разни. Се верува дека во библиотеката имало меѓу 200.000 и 700.000 книги, поделени помеѓу две филијали на библиотеката.

4) Книгата беше купена за библиотеката преку купување во Атина и Родос, двата главни пазари на книги во Античкиот Медитеран; преку копирање; и преку конфискација.

5) Една категорија на добиени книги беше наречена „од бродови“. Секогаш кога брод пристигнувал во пристаништето во Александрија, владини претставници оделе на бродот, барајќи книги. Ги донесоа книгите што ги најдоа во библиотеката за преглед. Овие книги или биле веднаш вратени, или конфискувани и заменети со копија направена од писарите на библиотеката.

6) Книгите во античката библиотека во Александрија главно биле пишувани на два јазика-грчки и египетски, сега изумрен афро-азиски јазик. Се верува дека целиот библиотечен корпус на Античка Грција се чувал во библиотеката, заедно со делата на Аристотел, Софокле и Еврипид, меѓу другите. Египетските книги биле книги за традициите и историјата на Антички Египет.

7) Научниците кои работеа во Александрискиот музеј ја користеа библиотеката за да создадат категоризација на историјата на Антички Египет во 30 династии, што се користи и денес кога ја проучуваме античката историја, како и првиот превод на хебрејската Библија, позната како Септуагинта. До денес, Септуагинтата останува клучен текст во критичните библиски студии.

8) Античката библиотека на Александрија била уништена во две различни прилики. Оригиналната филијала на библиотеката се наоѓала во кралската палата во Александрија, во близина на пристаништето. Кога Јулиј Цезар интервенирал во граѓанската војна помеѓу Клеопатра и Птоломеј XIII, Цезар ги запалил бродовите во пристаништето. Се верува дека овој пожар се проширил во библиотеката и целосно ја уништил.

9) Вториот огранок на библиотеката се наоѓал во внатрешноста на храмот посветен на богот Серапис. Во 391 н.е., римскиот император Теодосиј го прогласил христијанството за единствена легална религија во Рим и наредил да се уништат сите пагански храмови. Храмот на Серапис во Александрија бил целосно уништен, а со тоа и вториот огранок на библиотеката.

10) Во 2002 година, Библиотеката Александрина се отвори во Александрија. Библиотека Александрина е истражувачка библиотека и културен центар создаден во спомен на античката библиотека со намера Александрија повторно да стане град на светски познато учење. Библиотека Александрина ја содржи најголемата дигитална колекција на историски ракописи во светот, како и најголемото складиште на француски книги на африканскиот континент.