Есенска рамноденица

Кога беше првиот есенски ден, дали започнуваше на есенската рамнодевница
Или кога Девица преминува во Вага за да балансира меѓу лето и зима?
Црно грозје на падините на црната планина
Во низина зелена трева
Мирис на портокал кој расте од црвеница
Ден на духови со расчеречени очи

Тикварник, солен и поселен со шеќер
Од јаболка потурени со цимет
Прв ден на есента,
Натопен со дожд и сонце
Црни облаци со бела боја
Бели мугри со затемнет видик
Каде ли само се скрила утринската есенска роса?
Се сокрила во оваа превртена пролет
Под подножјата на детелините,
Да ја побараме на првиот ден на есента
Да го прославиме денот на нејзиното доаѓање.

close

Впиши го војот емаил ако сакаш да станеш дел од нашата блог заедница на читатели!