Џуди Чикаго, американска уметница, автор на првото феминистичко дело

Џуди Чикаго (родена Џудит Силвија Коен; 20 јули 1939) е американска феминистичка уметничка, уметничка едукаторка. И писателка позната по нејзините големи уметнички дела за раѓање и создавање слики, кои ја анализираат улогата на жената во историјата и култура. Во текот на 1970 -тите, Чикаго ја основа првата феминистичка уметничка програма во Соединетите држави на Калифорнискиот државен универзитет Фресно (поранешен државен колеџ во Фресно) и работеше како катализатор за феминистичка уметност и уметничко образование.

Најпознато дело на Џуди Чикаго

Најпознатото дело на Чикаго е The Dinner Party, коe е во постoјана поставка во Центар за феминистичка уметност Елизабет А. Саклер во музејот во Бруклин. The Dinner Party  ги слави достигнувањата на жените низ историјата и се смета за првото епско феминистичко уметничко дело.

The Dinner Party

The Dinner Party

The Dinner Party е инсталационо уметничко дело на феминистичката уметница Џуди Чикаго. Се смета за прво епско феминистичко уметничко дело, тoa функционира како симболична историја на жените во текот на цивилизацијата. Постојат 39 елаборирани поставки на триаголна маса за 39 митски и историски познати жени. Меѓу симболичните гости се Сакаџавеа, Сожунер Трут, Елеонора Аквитанска, царицата Теодора од Византија, Вирџинија Вулф, Сузан Б. Ентони и Џорџија О’Киф. Секоја поставка вклучува рачно насликана кинеска чинија, керамички прибор за јадење и чаша и салфетка со извезен златен раб.

Секоја чинија, освен оние што одговараат на Сожунер Трут и Етел Смит, e светло обоена, сложено во стилизирана форма на вулва. Поставките се ставени врз убаво извезени чаршафи, извезени во различни стилови и техники за игла. Масата стои на The Heritage Floor, направен од повеќе од 2.000 триаголни плочки со бел сјај, на секоја испишана со златни букви името на една од овие 998 жени и еден маж што оставиле траен белег во историјата. (Човекот, Кресил, бил ставен по грешка, бидејќи се мислеше дека е жена која се вика Кресила.)

The Dinner Party било создавано во период од 1974 до 1979 година  во соработка со други уметници и за прв пат било изложено во 1979 година. И покрај отпорот кој го доби и критиките, тоа обиколи 16 места во шест земји на три континенти, и беше видено од 15 милиони вљубеници во уметноста.

Почнувајќи од 1996 година не се изложува во странство бидејќи почна да се оштетува од постојано патување. Од 2007 година, тоа е во постoјана поставка во Центар за феминистичка уметност Елизабет А. Саклер во музејот во Бруклин.

Прочитајте и за најпознатите слики на Пол Гоген.