Skip to content

10 романи од Нобеловецот Абдулразак Гурнах

Абдулразак Гурнах ја доби Нобеловата награда за литература за 2021 година  за „бескомпромисно и со емпатија претставување на  последиците на колонијализмот и судбината на бегалците, кои мораа да го премостуваат огромниот јаз меѓу културите и континентите“. 

Гурнах потекнува од Танзанија и е автор на 10 книги, од кои сите бараат да ги претставуваат прашањата за пост-колонијализмот, потеклото, расната и етничката дискриминација и бегалците. Тој беше судија за наградата Ман Букер во 2016 година и моментално живее во Кантебери, Англија. Ви ги претставуваме накратко неговите 10 романи!

1. „Сеќавања од заминувањата“

Дебитантскиот роман на Гурнах  „Сеќавања од заминувањата“ беше објавен во 1987 година. Тоа е приказна за Хасан, Арап кој одлучува да избега од изолацијата на која го подложува неговиот град во крајбрежните региони на Источна Африка. Кога почнува врска со една богата девојка, тој е изложен на нов, блескав свет што го истражува сам за себе.

2. „Патот на аџиите“

Исцрпен од вистинскиот живот, Дауд се засолнува додека пишува писма што му помагаат полесно да ги прифати своето минато и сегашност.

3. „Доти“

Во центарот на вниманието се потеклото и раѓањето, како и повеќето негови дела, „Доти“ е приказна за млада девојка која носи розови очила, не знаејќи ништо за злосторствата што нејзиното семејство мораше да ги претрпи за да се етаблира во Британија.

4. „Рај“

Додека Јусуф го придружува својот вујко во друг град, тој не е свесен за фактот дека е продаден од неговиот татко. Користејќи ја перспективата на својот 12-годишен протагонист, Абдулразак Гурнах го прикажува променливото урбано африканско сценарио, кое е прогонувано од колонијализмот и корупцијата. „Рај“ се најде во потесниот избор за Букеровата награда во 1994 година.

5. „Восхитувачка тишина“

Тоа е приказна за анонимен млад човек од Африка кој бега во Англија и се враќа во родната земја по долго време, за да најде само разочарување и уништување.

6. „Крај морето“

Долго време очекувана да ја добие наградата Букер во 2001 година, „Крај морето“ е приказната за Салех Омар и Латиф Махмуд, кои имаат заедничко минато и случајно се среќаваат во еден англиски град. Нивниот состанок открива приказна што му нуди на  читателот цел спектар на емоции.

7. „Дезертерство“

Хасанали го наоѓа Мартин Пирс, ориенталист пред неговите нозе, заблагодарувајќи му се што му го спаси животот. Средбата води кон почеток на заљубеност помеѓу сестрата на Хасанали и Пирс, која постепено се претвора во полноправна љубовна врска, која е во најмала рака забранета. Во потесен избор за наградата на писателот за заедничко богатство во 2006 година, „Пустина“ ја истражува љубовта среде конфликти и хаос.

8. „Последниот подарок“

Минатото на Абас, досега скриено, мора да дојде до израз сега кога неговите две деца треба да се вратат дома за да се грижат за нивниот болен татко кој претрпе колапс. Прикован за кревет и не можејќи да зборува, како Абас го открива своето минато за своето семејство?

9. „Срце од чакал“

Приказна за прогонство, миграција и предавство, приказната за Салим ја открива омразата, борбите за моќ и махинациите што лежат под навидум среќните врски.

10. „Последни животи“

Сместен во поделена, колонизирана Африка, „Последни животи“ е приказна за Илјас, дете кое е украдено од германските колонијални трупи. Се враќа дома по неколку години, за да дознае дека сестра му е продадена и родителите ги нема.

Напишете коментар