Утрински појадок – Жак Превер

Наливаше кафе
Во шолјата
Долеа млеко
Во шолјата кафе
Стави шеќер
во белото кафе
Со лажичка
Го промеша
Го испи белото кафе
Без ниту еден збор
Запали
Цигара
Правеше кугови
Од чадот
Ја истресе пепелта
Во пепелникот
Без ниту еден збор
Се исправи
Без да ме погледне
Ја стави шапката на глава
Го зеде мантилот
Затоа што врнеше дожд
А потоа замина
По дождот
Без збор
Без да ме погледне
Тогаш
Јас ја спуштив
Главата во рацете
И се расплакав.

close

Впиши го твојот емаил ако сакаш да станеш дел од нашата блог заедница на читатели