Skip to content

Пегаз, крилестиот митски коњ, симбол на поетската инспирација

Пегаз (грчки: gasγασος) бил крилест коњ во грчката митологија, син на Посејдон и Медуза. Хесиод го поврзува името на Пегаз (грчки Πήγασος) со зборот (грчки πηγή), или пега, што значи „извор“,  затоа што каде и да го допрел Пегаз на земјата, ќе потечел извор – изворот на Хеликон „коњски извор“ – Хипокрен. Но, името Пегаз најверојатно доаѓа од лувискиот збор „pihassas“ или молња, или од зборот „pihassasas“ што значи бог на времето и молњата, а Хесиод исто така го опишува Пегаз оној кој фрла громови за Зевс.

Белерофон и Пегаз

Белерофон знаел за постоењето на крилестиот коњ Пегаз од неговиот роден град, бидејќи Пегаз често летал во Акрокоринт за да пие вода таму, па тргнал во потрага по него. Го демнел коњот со денови и ноќи и конечно му пришол. По совет на волшебникот Полида, тој го воздржа Пегаз со златната узда што му ја дала божицата Атина, а потоа полетал за Лакија на Пегаз. Белерофон се спушти со Пегаз во длабока долина, над карпестата пукнатина каде живееше Химера и чекаше да излезе од нејзината пештера. Кога се појави химера, тој ја погоди со стрела, но само ја рани така што го нападна со трите пламени јазици и се обиде да стигне до него со својата отровна змиска опашка. Летајќи на Пегаз, Белерофон успеа да ги избегне ударите со опашката и на крајот ја совлада и уби Химера. Ја донесе убиената Химера кај Јобат.

Соѕвездието Пегаз

Пегаз му помогна на Белерофон во борбата против Химера и Амазон, а по победата Белерофон се почувствува толку моќен што одлучи да одлета на небото и да провери дали има богови на Олимп. Пегаз знаеше дека тоа не е во ред, сепак полета. Зевс толку се налути на Пегаз,  со што Белерофон падна од него и умре, а потоа се смилува на Пегаз и го претвори во соѕвездието Пегаз, и од пердувите, кои паднаа од крилото на Пегаз до темел, бил формиран градот Тарсус.

Инспирација за поетите

Летот на Пегаз често се смета за симбол на поетската инспирација.

Прочитајте го и митот за римската божица на мирот.

Напишете коментар