Октомвриска – Гане Тодоровски

Од „во утрините“ – (1951)

На портата тропал ветрот разјарен,
достасан од пусто, обелено поле.
Пред портата стенкал смрзнатиот ден
врз портата снегот снегулчиња солел

На портата тропал полицаец див
со стокмена в раце крвожедна пушка.
Зад портата молчел борец горделив,
со натегнат шмајзер до градите гушнат

На портата тропал…Но кус рафал сал
се огласил диво в пустелија ладна;
на портата тропал. Но в миг замолкнал.
– Пред портата срушен крвожедник паднал.

На портата стивнал…Во гората в миг
грмеж, рафал бурно пак наеднаш екнал.
Партизанот таму денес победник,
на стражата будно нов тиранин чекал.

Поезија (1990)

close

Впиши го твојот емаил ако сакаш да станеш дел од нашата блог заедница на читатели