Цитати и мисли за времето кои мора да ги прочитате

Времето е единствено нешто кое не можеме да го контролираме ниту да го застанеме или промениме. Си тече по својот тек и поминува без оглед на сè. Ако на него гледаме објективно тоа е мерлива величина кое може да го поделиме на минато, сегашно и идно, а неговото темпо на минување секогаш е исто. Но, ако на времето погледнеме субјективно тоа секогаш поминува различно – во зависност од тоа што правиме, каде сме и со кого. Прочитајте ги следниве мисли и цитати за времето, за неговото значење и минливост, кажани од некои од најголемите мислители, научници, уметници и други значајни личности.

„Кога нозете ќе ти се направат слаби, времето почнува да поминува побрзо.“ – Михаил Туровски

„Часовите го убиваат времето…Времето е мртво во оној миг кога тие мали нешта откуцуваат. Времето оживува единствено кога часовите запираат.“ – Вилијам Фокнер

„Не сум од оние наивни луѓе кои едвај чекаат некој иден ден и им се радуваат на родендените и новите години, напротив, мене веќе долго ми пречи што времето минува.“ – Ѓорѓе Балашевиќ

„Не е ова лошо време, ова сме ние лошите. Ние сме тие на кои животот им поминува сакајќи погрешни и газејќи ги оние вистинските.“ – Жарко Лаушевиќ

„Времето е пари кои ги имаш во својот живот. Тој е единствените пари кои ги имаш и само ти одлучуваш како ќе ги потрошиш. Биди внимателен и не дозволувај другите да ги трошат нив наместо ти.“ – Карл Сандбург

„Човекот зборува за убивање на време додека времето него полека го убива.“ – Дион Ладнер

„Фотографиите го мамат времето.“ – Изабел Аљенд

„Времето е она што сите го сакаат, но и она што го користиме на најлош начин.“ – Вилијам Пен

„Никогаш не можеш да ја планираш иднината преку минатото.“ – Едмунд Бурк

„Времето е еднакво на животот, затоа ако го упропастиш своето време ќе го упропастиш и својот живот. Или ќе владееш со своето време и ќе владееш со својот живот.“ – Алан Лекејн

„Малите деца и старите луѓе имаат многу слободно време во своите раце. Веројатно поради тоа многу добро се согласуваат.“ – Џонатан Керол

„Потроши ги своите пари и ќе останеш без нив, но ако го потрошиш времето ќе останеш без дел од својот живот.“ – Мајкл Л. Б

„Омилената работа во мојот живот не чини ништо во пари. Навистина е јасно дека највредниот ресурс кој секој од нас го поседува всушност е времето.“ – Стив Џобс

„Времето е пари.“ – Бенџамин Френклин

„Сè додека не се цениш себе, нема да го цениш своето време. Сè додека не го цениш своето време, нема ништо да постигнеш со него.“ – М. Скот Пет

„Времето оди во еден правец, сеќавањето во друг.“ – Вилијам Гибсон

„Сегашноста е точка која само што изминала.“ – Дејвид Расел

„Времето има начин да покаже дека најупорните всушност се и најпаметни.“ – Евгениј Евтушенко

„Луѓето секогаш стигнуваат точно на време на местата на кои некој ги чека.“ – Пауло Коелјо

„Времето е тука доволно долга за оние кои се подготвени да го искористат.“ – Леонардо да Винчи

„Многу луѓе не се грижат околу своите пари сè додека им ги снема, а другите го прават истото со своето време.“ – Гете

„Времето минува, старееме и заминуваме полека. Најпрво го изгубивме четвртиот за покер, третиот за преферанс, па другиот за домино и табла. Останавме сами и сега отвораме пасијанс да видиме што ќе биде со нас.“ – Душко Радовиќ

„Потпри го моето време на своето, така вечноста ќе трае подолго.“ – Мика Антиќ

„Ако си уживал во потрошеното време, тогаш тоа време не е залудно потрошено.“ – Џон Ленон

Прочитајте ги и следниве мисли за здравјето кои вреди да се прочитаат.