Skip to content

Митот за Хипомен и Аталанта

Хипомен (старечки грчки: Ἱππομένης), познат и како Меланион или Миланион во грчката митологија бил син на аркадискиот Амфидамант или според други, син на Мегареј од Онхес, сопруг на познатата жена ловец Аталанта. Тој беше еден од учениците на Хирон и ги надмина другите со својата подготвеност и желба да ги прифати најтешките задачи. Во натписите се споменува како еден од учесниците во ловот на калидонската свиња.

Додворување на Аталанта, жена – борец

Основниот мит за Хипомен се однесува на неговото додворување со познатата жена ловец Аталанта, а е забележан од  Овидиј и Хигинус .  Хипомен се вљубил во Аталанта, девица и ловџика која покажалува силна одбивност кон бракот. Вознемирена од мажите кои се восхитувалеа на нејзината убавина додека трчала низ шумата, таа најавила дека ќе се омажи за оној кој ќе ја победи во трчање (бидејќи и самата беше позната како многу брз тркач), а оној кој ќе претрпе пораз на трката ќе биде казнет со смрт.

Според друга верзија, пренесена од Хигин, нејзиниот татко барал таа да се омажи, што таа го одбила, па таа се согласила со идејата да се трка со додворувачи, знаејќи дека никогаш нема да изгуби во такво натпреварување. Аталанта ги победила сите свои додворувачи освен Хипоменус, кој ја победи со итрина, а не со брзина.

Афродита му помогнала на Хипомен

Имено, Хипомен знаел дека не може да ја победи Аталанта, па се обратил за помош на божицата Афродита, на која не ѝ се допаднало тоа што ловецот и онака ја презира љубовта. Афродита му дала три златни јаболка – кои, според Овидиј, биле набрани од нејзиното свето дрво во Тамас на Кипар  или, според Сервиј, од градината на Хесперидите – и го советувала да ги испушти едно по едно во наредба за расеаната Аталанта. Откако го фрлил првото, а потоа и второто јаболко, Аталанта повторно успеа да биде прва, но кога застана да го земе третото јаболко, Хипомен ја однесе победата во трката и така ја доби Аталанта за жена.

Божицата Кибела ги претворила Аталанта и Хипомен во лавови како казна за водењето љубов во еден од нејзините храмови, кој го запреле на патот кон куќата на Хипомен. (Грците верувале дека лавовите не се парат меѓу себе, туку само со леопарди.)

Овидиј и Сервиј, пак, велат дека Хипомен заборавил да ѝ се оддолжи на Афродита за нејзината помош, па кога останале во храмот на Кибела, Афродита ги избркала, да полудат од страста и да водат љубов, знаејќи дека тоа ќе ја навреди Кибела, која потоа ќе ги претвори во лавови. Според Хигин, Зевс ги претворил во лавови. После тоа, двајцата беа впрегнати во колите на Кибела, кои Сервиус ги поистоветува со самата Земја. Според некои извори, Хипомен (Меланион) бил татко на Партенопиј. Според други, Аталанта го родила својот син Арес или Мелеагер уште пред да се омажи за Хипомен.

Прочитајте го и митот за римската божица на мирот.

Напишете коментар