Skip to content

Легендата за тоа како настанал празникот Денот на благодарноста кој се слави денес

Денот на благодарноста е празник во чест на жетвата кој главно се прославува во САД и Канада. Традиционално, тоа било период за искажување благодарност за богатата жетва. Иако првобитното прославување имало религиозна основа, во денешно време Денот на благодарноста пред сѐ се идентификува како световен празник. Во денешно време, во Канада, Денот на благодарноста се прославува на вториот понеделник од октомври, а во САД се прославува на четвртиот четврток од ноември. Денот на благодарноста во Канада се паѓа на истиот ден како и празникот во чест на Кристофер Колумбо во САД.

Поврзан со Пуританците од Англија

Историјата на Денот на благодарноста е нераскинливо поврзана со онаа на пуританците во Англија од 17 век. Дисидентската фракција на оваа религиозна струја, „на сепаратистите кои сакаа целосно да се одвојат од англиската црква“, е „прогонувана од граѓанските и верските власти“. Тие се селат во Лајден, Холандија, но се плашат од она што го нарекуваат холандизација.

Затоа се појавува идејата за заминување во Америка , бидејќи им е можност „да не се во Англија, туку да останат англиски поданици на територијата на која Англија полага право“. Тие сакаат „ да пронајдат општество кое е идеално општество_, според прописите на нивните религиозни убедувања, еден вид теократија“.

На почетокот има два брода: Mayflower (Мејфлауер) и Speedwell (Спидвел), но Speedwell протекува и некои од патниците на Speedwell се качуваат на Mayflower. Има точно 102 патници и пристигнуваат на крајот на ноември – почетокот на декември“. Тие се истоваруваат на брегот на сегашната држава Масачусетс, во селото населено со Американци, Вампаноагс, наречено Патусет кое ќе го преименуваат во Плимут. Овој извештај за доаѓањето на пуританците им е познат на историчарите благодарение на пишувањата на Вилијам Бредфорд, првиот гувернер на оваа колонија.

Средбата помеѓу пуританците и Вампаноагите

Пуританците потоа се среќаваат со важен лик кој ќе служи како посредник меѓу нив и Вампаноагите. „Тие ќе сретнат еден домороден Американец, кој е единствениот преживеан од оваа нација Патуџет. Тој преживеа затоа што беше киднапиран неколку години пред епидемијата“. Според некои написи се викал Скванто или Тисквантум. „Тој бил киднапиран од Англичаните неколку години пред тоа, продаден во Шпанија како роб. Потоа успеал да се ослободи и да стигне до Англија и да биде вратен во Нова Англија. Така, кога Пуританците се населиле таму, наишле на еден домороден Американец кој зборувал англиски, што е прилично зачудувачки“.

Кога пуританците пристигнуваат, Вампаноагите решаваат да „станат сојузници против Нараганите“, уште еден домороден народ на Америка со кој се во ривалство. Водачот на Вампаноагите, Масасоа (1580-1661), тогаш одлучил да го користи Скванто како преведувач за да ги олесни преговорите со пуританците кога тие се населиле на нивната земја. Во написите, на англиските доселеници се гледа „како на луѓе кои пловеле неколку недели, кои се малку на крајот од силите и кои добиваат некаква помош од локалното население“. Вампаноагите ќе ги научат на многу работи „за регионот, како да одгледуваат пченка“, на пример.

Првата зима во 1620 година била сурова

Првата зима, 1620 година била многу сурова за англиските колонисти, дел од неа преживеа благодарение на помошта на Вампаноагите. „Половина од доселениците умираат. Меѓу 102, има можеби 50 преживеани во пролетта 1621 година. „Во есента 1621 година, бидејќи ја преживеаја претходната зима, бидејќи имаа многу добри жетви во текот на пролетта и летото, бидејќи дивечот и риболовот ги има во изобилство, тие прават  празник за жетвата, ќе го слават изобилството, ќе ловат, ќе риби и јадат. И во исто време, тие ќе се заблагодарат, ќе му благодарат на Господ што преживеал и ќе му благодарат за ова изобилство  што им го дал.

Овој оброк има и важен религиозен аспект: Пуританците му благодарат на Бога „што дозволил заедницата да преживее“ и што ги ставил „Вампаноагите на пат да им покажат одреден број работи“. Списите не го користат терминот Ден на благодарноста како таков, туку всушност тоа е еден вид на благодарност.

Жителите на Нова Англија го одбележуваат Денот на предците од крајот на 18 век, „денот на предците, слегувањето на патниците на Мејфлауер во декември“. „Истовремено, насекаде низ Соединетите Држави, а особено во Нова Англија, има Денот на благодарноста со мала буква т, благодарност за да му се заблагодариме на Господа.  Во 1777 година, Конгресот за заблагодарува на Бог затоа што ги победиле Британците и Конгресот го повикува Господ да им помогне да станат независни.

Федерален празник од 1863 година

Овие два значајни дена ќе се мешаат до прогласувањето во 1863 година на Денот на благодарноста како федерален празник во Соединетите држави за првпат од страна на претседателот Абрахам Линколн. Мисирката, со задоцнување станува амблем на Денот на благодарноста. Во записите на раните доселеници на Плимут, како и во онаа на Вилијам Бредфорд, мисирката е дел од оброкот, но таа не е „специјално спомната, како симбол“, само „се споменува меѓу патките, гуските, рибите“.

Спротивставени мислења за потеклото

Тврдењето за тоа каде се празнувал првиот Ден на Благодарноста во САД, па дури и во двата континенти Северна и Јужна Америка, често било предмет за дискусија. Писателот и професорот Робин Гиоја и Мајкл Генон, од Универзитетот во Флорида, тврделе дека најраното прославување на Денот на благодарноста за кое има докази, се одржало на денешната територија на САД од страна на Шпанците, на 8 септември 1565 година во местото денес познато како Сент Августин, Флорида.

Исто така, многу историчари посочуваат дека првото прославување на Денот на благодарноста во САД, било во Вирџинија, а не во Плимаут. На територијата каде се формирала државата Вирџинија, службите за Денот на благодарноста биле рутина веќе во 1607 година. Денот за прославување на Денот на благодарноста бил кодифициран во основачката поделба на Беркелеј Хандред во Округот Чарлс Сити, Вирџинија, во 1619 година.

Прочитајте и за Лилит, легенда за првата сопруга на Адам, демонска фигура.

Напишете коментар