Шолја чај – Кратка Зен приказна

Нан-ин бил  јапонски учител од Меиџи во периодот од 1868 година до 1912 година.
Во еден момент на неговото постоење примил во посета универзитетски професор кој сакал да го истражува зенот.

Додека гостинот седел Нан-ин послужувал чај. Ја наполнил шолјата на гостинот, но и покрај тоа продолжил да става.
Професорот гледал како чашата се прелева и веќе не можел да се воздржи.

„Преполна е. Не собира повеќе“. Рекол тој. Нан – ин се насмевнал.
„Исто како оваа шолја“, му одговорил Нан – ин, „ти си полн со свои сопствени мислења и шпекулации. Како можам да ти го покажам зенот ако прво не ја испразниш твојата шолја?“

Прочитајте ја и поучната приказна „Ќе видиме“.

close

Впиши го твојот емаил ако сакаш да станеш дел од нашата блог заедница на читатели