Весела песна – Блаже Конески

Разведри чело намрштено,
толку е убав овој ден!
Доста си седел во мразна соба,
излези, будалче однесен!

Полето малу снежец го покрил,
на сонце сето се смеј и сјај.
Излези таму, насмеј се и ти —
сонцето скокот ќe ти нај!

Зелена тревка таму ќe видиш,
зелена тревка крај колски пат:
сети се оти пак видок има,
две срца да се преграбат.

Денеска мноrу ти се дава,
толку е убав овој ден!
Не мисли! Летни како пиле
од млада cpeќa окрилен!

close

Впиши го војот емаил ако сакаш да станеш дел од нашата блог заедница на читатели!