Skip to content

5 книги за Александар Македонски кои треба да ги прочитате

Името на  „Александар Велики“ е врежано во светската историја. Тој ќе остане да живее сè до последниот ден на човечката цивилизација. Луѓето се интересираат за неговата биографија за да дознаат за неговиот начин на живот, амбиции, моќ и лидерство. Затоа книгите за Александар Велики се многу читани насекаде низ светот. Ако сакате да научите многу повеќе за оваа голема  личност и би сакале да изберете одлична биографија за Александар Велики,  имаме неколку предлози за вас.

1. Александар Македонски  од авторот Филип Фриман

Ако многу сакате да дознаете за Александар Велики, можете да ја прочитате оваа книга. Можете да ја истражите целата животна приказна на  оваа славна личност со помош на ова ремек дело. Делото ќе ви ги претстави неуспехот, успехот и борбата во целиот негов живот и сето ова проследно со многу емоции. Можете да отркиете тајни и за неговата стратегија и тактики употребени во неколку битки.

Покрај тоа, оваа книга ќе дознаете како големиот водач го зголемил својот авторитет низ светот со голема слава и како ја основал најголемата империја и покрај тоа што бил многу млад. Во оваа книга ќе најдете интересни информации за огромните пречки со кои се соочил за време на воените походи. Освен тоа, ќе ви опише како големиот водач го раширил грчкиот јазик низ цела западна Азија.

2. Доблестите на војната: Роман за Александар Македонски (Стивен Пресфилд)

Овој  е влијателен роман за Александар Македонски. Затоа што се прикажани сите битки што ги водел во текот на својот живот. Можете да дознаете како тој ја освоил империјата и станал успешен против моќните владетели. Покрај тоа, ќе дознате како тој станал познат како врховен воин и водач во историјата на светот. Исто така, ќе научите за неговата страст, амбиција и храброст што го направија најголем војсководец во светски рамки. Можете да ја научите стратегијата која ја користел и со која никогаш не бил победен од непријател.

Исто така, ќе ви го претстави чудниот карактер и бестрашните мисии на Александар. Оваа книга конкретно ја нагласува тајната зад триумфот над некои најголеми и застрашувачки битки во неговиот живот. Освен тоа, можете да ги доживеете неговите страдања за време на воената кампања и неговото безгранично сочувство за неговите војници. Понатаму, ја открива тактиката зад фаќањето и почитувањето на непријателите со кои се борел. Со еден збор, ќе ги знаете сите суштински конфликти во неговиот живот што го направија славен во светот.

3. Александровиот поход од Аријан

Дали сте љубопитни да дознаете за животниот пат на Александар Македонски? Ако вашиот одговор е позитивен, можете веднаш да го запомнете насловот на книгата „Александровиот поход“. Оваа книга детално зборува за целокупното страдање, борба, достигнувања и карактерот на овој голем човек. Можете да дознаете за најголемиот освојувач на светот со помош на вистинити референци кои ги има во оваа книга. Ќе ве информира како тој ја основал својата империја и го уништил владеењето на другите за време на неговиот период на владеење. Затоа е една од најдобрите книги за Александар Македонски.

Во меѓувреме, можете да ја откриете тајната зад неговото искушение на тронот и неговото владеење. Зборува за неговата кампања низ Индија, Вавилон и Египет со  сите места низ кои патувал. Ќе најдете точни информации за големиот пораз на Персија и насилното задушување на тебанскиот бунт. Оваа книга дава јасен концепт за неговата моќ, обожавање, командантска вештина и амбиција во текот на неговиот живот.

4. Александар Македонски, 356–323 п.н.е.: Историска биографија (Питер Грин)

Ова е една од најдобрите книги за Александар Македонски во светот. Оваа биографија на Александар Македонски од светска класа ја открива визијата и мисијата на големиот водач. Можете да прочитате како тој се искачи на тронот на уште многу рана возраст, како владееше со империјата и стана светски познат.  Ќе ви го претстави талентот и храброста на овој голем лидер. Читајќи ја оваа книга ќе дознаете и за неговата амбиција да владее со светот. Уште повеќе, можеше да се знае како тој беше способен да го разобличи масакрот на цивилите.

Книгата сликовито ги опишува сите борбени и освоени битки во неговиот живот. Можете да дознаете за комплицираниот карактер и филозофија на овој гениј. Оваа книга ја опфаќа неговата идеологија, природа и севкупни достигнувања за да ви даде еден јасен концепт. Оваа книга ќе ви покаже како тој ја централизирал владата и војската низ империјата. Исто така, ќе ви ја открие  тајната за сите негови достигнувања против многу моќни императори.

5. Александар Македонски: Лекции од генералот кој никој не го победил  (Бил Јен)

Александар Велики е веројатно единствениот генерал кој сè уште се смета за непоразен во светската историја. Неговиот континуиран успех против некој моќен император го довел до центарот на вниманието. И оваа книга ја опишува неговата моќ, храброст и тактика на победа над сите битки. Ќе ве информира како тој владеел со огромната империја уште на многу рана возраст. Освен тоа, можете да дознаете за тоа како тој ја проширил својата империја и ја користел својата моќ. Книгата го раскажува неговиот однос со војниците и почитта кон непријателите. Исто така, се фокусира на неговиот придонес во уметноста, филозофијата и културата. Можете да дознаете како тој стана еден од големите лидери, победувајќи ги другите за многу кратко време. Исто така, за идеологијата и способноста да биде голем лидер и административец.

Прочитајте и Предлог книга; Драмата Сирано де Бержерак од Едмон Ростан.

Напишете коментар