Трипунски закрој

Трипунска вода се опевала, се залевала,
Во лозјата се налевала , род да родат,
Да бидат плодни со гроздови големи и живородни.
Се пеело, веселело, со песни до сабајлина рана
За пијаниците цар да имат свој, да бидат дружба збрана.
Да, дружбите пролетни и празници доаѓале
Со Свети Трифун, првите цветови се раѓале.
Лозјето се кроело, се палела гламја,
Зимата да си оди таа стара ламја.
Веселби имало Свети Трипуне, и ќе има
Секоја наредна зима
Снегот мрзен штом покрие посеви
Твојата светлина кажува благородност ќе се насели
Да закроиме кревок гроздов плод,
Вино да капи, да имаме богат род.

close

Впиши го твојот емаил ако сакаш да станеш дел од нашата блог заедница на читатели