Љубивоjе Ршумовиќ – Телефонијада

Љубивоје Ршумовиќ (Љубиш, 3 јули 1939) е српски поет. Познат е по својата поезија за деца. Претседател е на советот на Меѓународниот фестивал на театри за деца кој се одржува во Суботица. Од 38 години работен стаж 18 ги поминал во Радио-телевизија Белград, потоа 4 години во издавачкaта куќа „Книжевен весник” (српски „Књижевне новине”) и 16 години во театарот „Бошко Буха”. Добитник е на голем број на книжевни награди и признанија. Добитник е и на меѓународната награда за животно дело “Мали принц” (2006), која Меѓународниот фестивал на театри за деца во Суботица ја доделува за исклучителен придонес во развојот на културата и сценската уметност за деца.

Телефонијада

Насред друмот царски свечен
Прашумата што ја сече
Се сретнале еден бел слон
И еден црн телефон
АЛО рече слонот
АЛО рече телефонот
КОЈ е праша слонот
КОЈ е праша телефонот
И така до бескрајност
Ни командирот на шумската стража
Сиот збунет не ми кажа
Дали слонот телефонира
Или телефонот слонира

(препев Ефтим Клетников)

close

Впиши го твојот емаил ако сакаш да станеш дел од нашата блог заедница на читатели