Легендата за Свети Патрик и трилисната детелина

Легендата за Свети Патрик еволуирала во текот на 1500 години откако мисионерот го донел христијанството во Ирска. Променета низ вековите, неговата приказна стана мешавина од вистина, мит и алегорија. Прочитајте подолу за некои од митовите за неговата мисија во Ирска.

Шамрок Можеби најпознатата легенда за Свети Патрик ја вклучува шамрок, малото растение кое стана познато низ целиот свет како симбол на ирското наследство. По обуката како свештеник и епископ, Патрик пристигнал во Ирска во 432 н.е. и веднаш почнал да се обидува да ги покрсти паганските Келти кои го населувале островот. Откако претходно живеел и работел таму, тој многу веројатно веќе бил свесен дека бројот три има посебно значење во келтската традиција (и, за многу други пагански верувања) и го применил ова знаење на паметен начин. Тој ја искористил шамроката, трилeсната детелина која расте низ целиот остров, за да го објасни христијанскиот концепт на Света Троица, односно теоријата дека Бог Отецот, Бог Синот и Бог Светиот Дух се секој посебен елемент на само еден ентитет. 

Шамрок (трилисна детелина)

Келтските друиди, први ја започнаа шамроката на нејзиниот пат кон ирската слава! Тие веруваа дека бројот 3 е совршен број и, како таков, има вродени мистични моќи.  Никој не е сосема сигурен зошто верувале во ова, но можно е бројот да означува целина, т.е. минато, сегашност и иднина, или небото, земјата и адот. Без оглед на причината, Келтите му придавале големо значење на бројот и тоа јасно се изразува во нивната уметничка симболика. Лицата со три глави се појавуваат во уметничките реликвии, како и трискели (три поврзани спирали) и трискелиони (симболи со три краци како што е оној усвоен од некогашниот келтски остров Ман). Покрај тоа, келтското општество било организирано околу светата тројка, во три класи, три бои и три главни богови.

Во таква атмосфера, не е ни чудо што скромното растение шамрок, со своите три лисја, било почитувано.  Името на растението е англискиот збор за „морски воздух“ што значи детелина и „ог“ што значи млад или мал. За првпат бил употребен во неговата англиска форма во 1596 година, кога ирскиот билкар Џон Џерард забележал дека „ливадските детелини се нарекуваат шамроки“. Светиот Бог е поделен на три дела: Бог Отецот, Бог Синот и Бог Светиот Дух. Оваа приказна за тоа како светецот од 5 век ја објаснил Троицата не се појавила во ниеден ракопис сè до 18 век кога еден протестантски свештеник во посета забележал дека локалните жители носеле неколку лисја од детелина на нивните капи на Денот на Свети Патрик (17 март).

Национален симбол на Ирска

Дали е вистинита приказната за Свети Патрик кој го користел растението шамрок во неговите учења, навистина не е важно затоа што во моментот кога било објавена, Ирците веќе го имале избрале за свој национален симбол. Се појавува на средновековните гробници и на старите монети, а пишаната референца која датира од 1681 година го опишува како значка што се носи на реверот на Денот на Свети Патрик.

До 1770-тите сигурно беше усвоен како амблем на ирскара милиција со републикански симпатии. Тоа  ја наведе владата на кралицата Викторија да им забрани на сите ирски полкови во рамките на британската армија да носат шамрок во 19 век. Но  денес членовите на британското кралско семејство подаруваат шамрок на полкот на ирската гарда.

Можеби ќе ве интересира да ја прочитате и легендата за тоа како настанале мартинките.

close

Впиши го твојот емаил ако сакаш да станеш дел од нашата блог заедница на читатели