Skip to content

Шунтаро Таникава – Партали

Деведесетгодишниот Шунтаро Таникава e добитникот на Златниот венец на Струшките вечери на поезијата – СВП за 2022 година. Таникава е најзначајниот жив јапонски поет и вториот јапонски лауреат во Струга, по Макото Оока во 1996 г.

Партали

Поезијата
дојде
пред зори

облечена
во гнасни зборови.

Немам ништо
да ѝ дадам.
Ми се нуди

нејзината гола снага
што се проѕира
низ крпите.

Уште еднаш
ѝ ги крпам
парталите.

Превод: Зоран Анчевски

Напишете коментар