Skip to content

Игор Исаковски – Убав војник сум

убав војник сум
херој на исцрпени ноќи
полни јасни мисли
за потполната бесмисленост
полни детални мисли
за лесно умирање и исчезнување

убав војник сум
со ордени зафрлени и заборавени
во аглите на најправливите фиоки
од помнењето и љубењето и копнежот

рабовите на бездната се насекаде
секогаш поблиску одошто мислиш
секогаш зјапнати по твојот разум
секогаш гладни и со челуст алчна
по твоите мисли, по твојата светлина

убав војник сум
сам низ пустина ја влечкам пушката
нозете ми се полни сила и плускавци
дланките ми се од лузни и силен зафат
усните ми се планински релјеф
усните ми се тивки и жедни и затворени

Напишете коментар