10 факти за Леонардо да Винчи кои можеби не сте ги знаеле

Леонардо да Винчи (15 април 1452 – 2 мај 1519) бил сликар, скулптор, архитект, писател, анатом, геолог, астроном, ботаничар, пронаоѓач, инженер и научник – олицетворение на ренесансен човек. Денес се смета за еден од најголемите уметници на сите времиња, неговите најпознати дела вклучуваат „Мона Лиза“, „Последната вечера“ и „Витрувијански човек“. Иако оттогаш се слави по својата технолошка генијалност, научниот гениј на Леонардо во голема мера остана неоткриен и неценет во времето во кое живеел. Како што напишал Зигмунд Фројд: „Тој беше како човек кој се разбуди прерано во темнината, додека другите сè уште спиеја.“ Во продолжение десетте факти за овој голем ренесансен уметник.

1. Неговото вистинско име не било „Леонардо да Винчи

Целосното име на Леонардо при раѓањето било Лионардо ди сер Пјеро да Винчи, што значи „Леонардо, (син) на Сер Пјеро од Винчи“. За неговите современици тој бил познат само како Леонардо или „Ил Флорентин“ – бидејќи живеел во близина на Фиренца.

2. Бил вонбрачно дете – за среќа

Роден во една фарма надвор од селото Анкиано во Тоскана на 14/15 април 1452 година, Леонардо бил дете на Сер Пјеро, богат фирентински нотар и неговата невенчана жена – селанка по име Катерина. Двајцата имале уште 12 деца со други партнери – но Леонардо бил единственото дете што го имале заедно. Неговата нелегитимност значела дека не се очекувало да ја следи професијата на неговиот татко и да стане нотар. Наместо тоа, тој бил слободен да ги следи своите интереси и да се впушти во креативна уметност.

3. Имал мало формално образование

Леонардо главно се самообразувал и не добил формално образование освен основното читање, пишување и математика. Неговите уметнички таленти биле очигледни уште од рана возраст. На 14-годишна возраст тој започнал да чиракува кај познатиот скулптор и сликар Андреа дел Верокио од Фиренца. Во работилницата на Верокио, тој имал теоретска обука и широк опсег на технички вештини, вклучително и метална обработка, столарија, цртање, сликање и скулптура. Неговото најрано познато дело – цртеж на пејзаж со пенкало и мастило – била скица од 1473 година.

4. Неговите први нарачки никогаш не биле завршени

Во 1478 година, Леонардо ја добил својата прва независна задача: да наслика алтер-дело за капелата Свети Бернард во Палацо Векио во Фиренца. Во 1481 година, тој добил задача да го наслика „Поклонувањето на мудреците“ за манастирот Сан Донато во Фиренца. Сепак, тој бил принуден да ги напушти двете провизии кога се преселил во Милано за да работи за семејството Сфорца. Под покровителство на Сфорцас, Леонардо ја насликал „Тајната вечера“ во трпезаријата на манастирот Санта Марија дел Грацие. Леонардо ќе помине 17 години во Милано, а ќе замине дури по падот на војводата Лудовико Сфорца од власт во 1499 година.

5. Тој бил успешен музичар

Можеби очекувано за поединец кој се истакнувал во сè за коешто се обидувал, Леонардо имал дарба за музика. Според неговите сопствени записи, тој верувал дека музиката е тесно поврзана со визуелните уметности бидејќи на сличен начин зависи од едно од 5-те сетила. Според Џорџо Вазари, современик на Леонардо, „тој пеел божествено без никаква подготовка“. Свирел и на лира и на флејта, честопати настапувајќи на собири на благородништвото и во куќите на неговите патрони. Неговите преживеани ракописи содржат некои од неговите оригинални музички композиции, а тој измислил инструмент оргули-виола-чембало кој настанал дури во 2013 година.

6. Неговиот најголем проект е уништен

Најзначајното нарачано дело на Леонардо било за војводата од Милано, Лудовико ил Моро, наречено Гран Кавало или „Коњот на Леонардо“ во 1482 година. Предложената статуа на таткото на војводата Франческо Сфорца на коњ требало да биде висока повеќе од 25 метри и да биде најголемата статуа за коњи во светот. Леонардо поминал скоро 17 години планирајќи ја статуата. Но, пред да биде завршена, француските сили го нападнале Милано во 1499 година. Скулптурата од глина била користена за вежбање на целта од страна на победничките француски војници, кои ја распарчиле на парчиња.

7. Постојано ги одложувал делата

Леонардо не бил плоден сликар. Поради неговото изобилство на различни интереси, тој често не успевал да ги заврши своите слики и проекти. Наместо тоа, времето го поминувал нурнат во природа спроведувајќи научни експерименти, сецирајќи човечки и животински тела и полнејќи ги своите тетратки со пронајдоци, набљудувања и теории. Се смета дека мозочниот удар ја оставил десната рака на Леонардо парализирана, прекинувајќи ја неговата сликарска кариера и оставајќи многу недовршени дела како „Мона Лиза“. Како резултат на тоа, само 15 слики му се припишуваат нему целосно или во поголем дел.

8. Неговите идеи имале мало влијание во периодот кога живееше

Иако тој бил многу почитуван како уметник, научните идеи и пронајдоци на Леонардо не биле многу ценети меѓу неговите современици. Тој не се трудел да ги објави неговите белешки и само со векови подоцна неговите тетратки – честопати нарекувани негови ракописи и „кодекси“ – биле достапни на јавноста.

9. Бил обвинет за содомија

Во 1476 година, Леонардо и уште тројца млади мажи биле обвинети за кривично дело содомија во инцидент во кој учествувал добро позната машка проститутка. Тоа било сериозно обвинение што можело да доведе до негово погубување. Обвиненијата биле отфрлени поради недостиг на докази, но после тоа Леонардо исчезнал, за повторно да се појави дури во 1478 година за да преземе задача во капелата во Фиренца. 

10. Последните години ги поминал во Франција

Кога Франциско I од Франција му ја понудил титулата „Главен сликар и инженер и архитект на кралот“ во 1515 година, Леонардо засекогаш ја напуштил Италија. Тоа му дало можност да работи во слободно време додека живеел во селска куќа, Кло Лусе, во близина на резиденцијата на кралот во Амбоаз во долината на Лоара. Леонардо починал во 1519 година на 67-годишна возраст и бил погребан во блиската палата црква. Црквата била речиси уништена за време на Француската револуција, што го оневозможувало точното идентификување на неговиот гроб.

Прочитајте ги и следниве факти за Рембрант, уметникот кој кршел правила.

close

Впиши го твојот емаил ако сакаш да станеш дел од нашата блог заедница на читатели