Освојување – Милчо Мисоски

Во џебовите од старото палто
тропкаат моите последни стихови
со кои го скротувам времето.
И без да преречам
од мене се откраднува верноста
човековата мерка на постоењето
потонувајќи во љубопитноста,
која е тука само за мене.
Го одземам целото спокојство на љубовта
освојувајќи го она што се сака.

Од стихозбирката „Стаклени сенки“ (2020)

close

Впиши го твојот емаил ако сакаш да станеш дел од нашата блог заедница на читатели