Поезија за деца: „Во светот на бајките” од Васил Пујовски

За денес како избор за најмалите, ви ја приложуваме магичната песна на Васил Пујовски насловена „Светот на бајките“. Песната е лесна, интересна и примамлива за читање. Се надеваме дека, заедно со најмалите, и вие ќе уживате.

Крај езерото
на песокта
дечињата направија песочен замок,
потем неколку кули
и куќарки од ситен камен.

… И тука ги збраа:
седумте џуџиња,
Снежана и Синиот принц,
седумте јариња,
Црвенкапа и нејзината баба,
добриот ловец,
Алиса од земјата на вистинските чуда.

Вечерта
дури брановите светот на бајките го сронуваа
дечињата во своите постелки спокојно
сонуваа,
сонуваа,
сонуваа.

close

Впиши го твојот емаил ако сакаш да станеш дел од нашата блог заедница на читатели