Skip to content

5 интересни факти за Труман Капоти, американски писател познат по романот „Појадок кај Тифани“

Труман Капоти (1924-1984) е американски писател и комичар. Најмалку 20 филмови се снимени по неговите кратки раскази, романи, драми и сценарија. Со романите Појадок кај Тифани и Ладнокрвно стана миленик на популарната култура.

1. Труман Капоти го инспирирал ликот на Дил во „Да се убие птицата подбивница“ на Харпер Ли. Сместен во јужниот град Мејкомб, Алабама, за време на големата депресија, романот Да се убие птицата подбивница следи три години од животот на осумгодишната Скаут Финч, нејзиниот брат Џем и нивниот татко Атикус. Во овој период клучен настан е апсењето и судењето на младиот црнец обвинет за силување на бела жена.  Капоти, кој беше роден како Труман Стрекфус Персонс во 1924 година, го промени своето име во Труман Капоти во 1935 година, по неговиот очув, Џозеф Капоти.

2. Соодветно, Ли работел како помошник на Капоти на една од неговите книги. „Ладнокрвно“ на Труман Капоти, роман објавен во 1966 година, се фокусираше на бруталните убиства на четворица членови на исто семејство во Канзас во 1959 година.

Пишувањето за таква трагедија нужно вклучуваше прилично голем број истражувања, така што Капоти мораше да се погрижи да ги провери сите факти, а Харпер Ли му помогна во интервјуата и истражувањето за книгата. Убиството подоцна повторно ќе се појави во светот на Капоти на чуден и највознемирувачки начин. Она што е зачудувачки е тоа што, Капоти познаваше лично четири од жртвите на убиствата на Менсон во 1969 година.

Капоти подоцна откри дека „Од петте луѓе убиени во куќата на Труман Капот Тејт таа ноќ, јас познавав лично четворица од нив. Ја запознав Шерон Тејт на Канскиот филмски фестивал. Џеј Себринг ме потстрижи неколку пати. Еднаш ручав во Сан Франциско со Абигејл Фолгер и нејзиното момче Фриковски. Со други зборови, ги познавав сите независно еден од друг.

Не ми е гајле што некој ќе каже за мене се додека тоа не е вистина. – Труман Капоте

3. Капоте ги пишуваше своите планови и нацрти за романите на жолта хартија. Ова наверојатно беше „многу посебен вид жолта хартија“, како што откри тој во интервјуто за Paris Review. Потоа, откако бил задоволен со нацрт планот, ја пишувал книгата на бела хартија.

4. Капоти му ја дал на Реј Бредбери ( (1920–2012), американски раскажувач, романсиер, сценарист, есеист и поет, автор на над 50 книги од најразлични жанрови, од научна фантастика до мистерија) првата голема шанса за објава на негово пишано дело. Бредбери почнал да пишува кога бил тинејџер, кон крајот на 1930-тите. Тој испратил расказ до списанието Mademoiselle, каде што младиот Труман Капоти – кој всушност бил четири години помлад од Бредбери – работел како помошник уредник. Капоти го прочитал расказот на Бредбери, насловен „Враќање дома“, и му го препорачал на својот уредник да го објават.

„Животот е умерено добра претстава со лошо напишани три чина.“ – Труман Капоте

5. Труман Капоти ги менувал хотелските соби ако нивниот телефонски број го вклучувал бројот 13. Слично како Стивен Кинг, Капоте бил суеверен писател, а бројот 13 значел одма само едно големо НЕ. Тој, исто така, не започнувал или завршувал работа на некоја книга во петок, бидејќи сметал дека тоа е несреќа. И покрај таквите самонаметнати услови, тој успеал да напише голем број успешни белетристика и романи, вклучително не само „Ладнокрвно“ туку и краткиот роман „Појадок кај Тифани“ (1958), подоцна режиран како филм со Одри Хепберн.

Капоти почина во 1984 година, на 59-годишна возраст. Во 2005 година, сега покојниот Филип Сејмур Хофман го играше авторот во познатиот биографски филм Капоте.

Напишете коментар