Skip to content

Мамурлак – Зен приказна

Еден Зен учител прославувал со своите ученици пиејќи саке и виски до полноќ, а следното утро се разбудил пред зората. Кога видел дека наместо да практикуваат зазен (зен медитација), неговите ученици сѐ уште спиеле, видно се налутил и тргнал да ги буди еден по еден. Учениците пак, на прашањето зошто не се станати сонливо му рекле дека можеби не станале од пијалакот, на што учителот им возвратил, „Сакето е една работа, зазен е друга! Немаат ништо заедничко!“

Прочитајте и „Езоп за деца: „Двајцата пријатели и Мечката” – Поучна басна“

Напишете коментар