Skip to content

Митот за Одисеј, најлукавиот херој

Одисеј бил легендарен херој во грчката митологија, крал на островот Итака и главен протагонист на епот на Хомер, „Одисеја“. Синот на Лаерт и Антиклеја, Одисеј бил добро познат меѓу Грците како најелоквентен говорник, генијален и лукав измамник. Еден од додворувачите на Елена, Одисеј бил обврзан да се приклучи на тројанската експедиција – иако тоа не го сакал, бидејќи бил повеќе од среќен покрај неговата сопруга Пенелопа и неговиот новороден син Телемах, а ид од едно пророштво знаел дека ако оди во Троја, ќе му треба многу време да се врати дома. Така, тој се обидел да глуми лудило, но Паламедес го разоткрил, и Одисеј немал друг избор освен да замине во битка.

Тој одигра клучна улога за време на Тројанската војна – и како стратег и како воин – на крајот доаѓајќи до познатата стратегија што го реши исходот на крвавиот конфликт: Тројанскиот коњ. Потоа, тој отпловил за Итака, но откако го ослепил синот на Посејдон, Киклопот Полифем, толку многу го налутил Посејдон што морскиот бог направи се што можеше за да го попречи патувањето на Одисеј кон дома.

По многубројните незаборавни авантури – Цирка, Сирените, Скила и Харибдис, Лаестригонците, Калипсо – Одисеј конечно успеа да стигне до Итака, десет години откако ја напушти Троја и дваесет години откако се приклучи на тројанската експедиција. Таму, тој повторно се соединил со Телемах и Пенелопа и, откако ги убил сите додворувачи на неговата сопруга, го вратил својот престол. Тој умрел како старец, веројатно случајно убиен од Телегон, дете кое го родил со Цирка за време на една од неговите многубројни авантури.

Семејството на Одисеј

Одисеј бил – речиси сигурно – единствениот син на Лаерт од Итака, поранешен Аргонаут, и на Антиклеја, единствената ќерка на Автолик.  Автолик, дедото на Одисеј, бил син на Хермес и бил надалеку познат како толку вешт крадец што не можел да биде фатен, бидејќи „можел да промени што и да украде во некоја друга форма – од бело во црно или од црно до бело, од животно без рог до рог или од рог до безорог“.

Меѓутоа, подоцнежните автори не биле задовни со оваа генеалогија што го прави лукавиот Одисеј роднина на крадец само од страната на неговата мајка, па почнале да раскажуваат легенда според која неговиот татко не бил Лаерт, туку никој друг туку мајсторот Сизиф, кој наводно спиел една ноќ со Антиклеја откако го фатил Автолик како му ја краде стоката.

Додворувач на Хелена

Одисеј бил еден од додворувачите на Елена, поќерка на кралот Тиндареј од Спарта. Сепак, тој несомнено беше најнеподготвениот меѓу нив, не само затоа што беше сигурен дека Менелај ќе биде избраниот младоженец, туку и затоа што, убав колку што беше Хелен, беше многу заљубен во нејзината братучетка Пенелопа, ќерката на братот на Тиндареј, Икариј.

 

Прочитајте и ја Легенда за десетте свитоци од бестселерот „Најголемиот трговец на светот“

Напишете коментар