Песна на денот: „Дожд” од Петре М. Андреевски

Денес ги споделуваме стиховите од песната „Дожд“ на македонскиот поет и писател, Петре М. Андреевски. Песната е мошне кратка и емотивна, потсетува на студена и врнежлива ноемвриска вечер во која сè и ништо не е сигурно. Каков е овој дожд и што тој му значи на поетот, прочитајте подолу.

Врне кај тебе, врне кај мене:
паѓа некој питом дожд,
како призивна молитва на тревите
кои постојано се наведнуваат
и така го фалат и слават.
Врне на тебе, врне на мене:
и сега само дождот ме потсетува
дека повторно сме заедно,
о, сега само дождот ми кажува
дека никогаш не сме се оддалечиле.

close

Впиши го твојот емаил ако сакаш да станеш дел од нашата блог заедница на читатели