Skip to content

Умберто Еко – „Кога човек ќе престане да верува во Бога, тоа значи дека престанал да верува во што било. Тогаш тој верува во сè“

Умберто Еко е несомнено најпознат низ целиот свет со неговиот роман „Името на розата“ издаден во 1980 година, кој е преведен на над 40 јазици и продаден во повеќе од 50 милиони примероци.

Книгата, инспирирана од опатијата од 10 век Sacra di S. Michele, беше екранизирана во 1986 година каде главна улога имаше Шон Конери.

Своите доживувања од периодот на Втората светска војна ги опишал во неговиот втор роман, „Фукоовото нишало“.

Умберто Еко почина во 2016 година откако ги објави  неговите собрани дела, односно седум прекрасни романи.

Овој голем писател секогаш инсистирал на тоа дека добриот уметник мора да има ефикасен наратив, како и дека светот што го создава во неговите дела мора да биде убедлив и самодоволен.

 

Прочитајте неколку негови познати цитати:

„Лудаците и децата секогаш ја кажуваат вистината“.

„Човек кој не чита живее само еден живот. Читателот живее 5000“.

„Дојдов до заклучок дека целиот свет е енигма, безопасна енигма која е создадена од стравот на нашите луди обиди да ја интерпретираме како да крие некаква темелна вистина“.

„Романот е како дете. Треба да се грижите за него најмалку две години.“

„Има само една работа што ја пишувате за себе, а тоа е списокот за пазарување“.

„Кога човек ќе престане да верува во Бога, тоа значи дека престанал да верува во што било. Тогаш тој верува во сè“.

„Во фашизмот нема борба за живот, напротив, животот се живее само заради борба. Заради тоа, пацифизмот соработува со непријателот. “

„Новите технологии го убиваат размислувањето“.

„Ме фасцинира глупавоста, затоа што е бесконечна“.

„Што е љубов? Не постои ништо на светот, ниту човек, ниту ѓавол, ниту нешто во кое се сомнева како во љубовта, бидејќи продира во душата од било што друго. Не постои ништо што толку исполнува и го врзува срцето како љубовта. Затоа, ако немате оружје со кое ќе ја совладате, душата скока низ љубовта во огромна бездна“.

„Сите поети пишуваат лоша поезија. Лошите поети се објавени, а добрите изгорени“.