Skip to content

Слушај поезија: „Тоа беше во мај“ од Рабиндранат Тагоре

Рабиндранат Тагоре (7 мај 1861- 7 август 1941), наречен Гурудев, е Бенгалски поет, новелист, музичар, сликар и драмски писател кој имал големо влијание врз Бенгалската литература и музика. Во 1913 година ја добил Нобеловата награда за книжевност за делото ‘Гитанџали’. Тој бил духовен поет кој рано се прославил на Западот но неговата ‘едноставна но магична поезија’ која сѐ уште останува неразбрана надвор од границите на Бенгал.

На каналот Слушај поезија и други приказни прочитав негова песна. Слушнете ја во продолжение.

Слушнете и „Секој сам е“ од Анте Поповски.