Skip to content

Промоција на најновиот роман „Савески” на младата писателка Анастасија Лефкоска

На 28.08 (понеделник), во 16 ч. во Центарот за Култура во Гостивар ќе се одржи промоцијата на најновиот роман на младата писателка Анастасија Лефкоска. Романот со наслов  „Савески” е роман низ чии страници напишани во наратив на свеста се испреплетуваат бројни („табу”) теми, прашања и одговори.

Дејството на романот се одвива во Гостивар и Скопје – РСМ, во минатото, сегашноста и претпоставена иднина. Приказната се врти околу семејството Савески кое навидум изгледа среќно и успешно, но всушност е расцепкано и климаво.  Ликовите и имињата се измислени и не се поврзани со реални луѓе што постојат.

Приказната започнува сосема обично: Г-ѓа Лилијана Савески ги собира исушените кошули на мажот ѝ, Глигор и во себе се навраќа на младоста која одамна ја одминала и на сите соништа кои ги заборавила. Позади неа, Јованка, нејзина пријателка од младоста, а сега вид послуга во куќата на судијата Савески, ги споредува двете верзии на Лилијана; онаа русокоса девојка која, иако беше пораснала на село во ептен сиромашно семејство знаеше одвреме-навреме да ја рецитира Емили Дикинсон и жената која сега се паничеше за непеглани кошули, рушење на репутацијата, непристојни бракови и центиметар прашина.

Понатаму, го запознаваме и Глигор Савески, судија пред пензија. Шармантен господин кој обожува млади девојки и никако не сака да подлегне на македонските стандарди и традиции, но сепак, без да примети го прави тоа. Марио Савески е синот на семејството. Дипломиран правник, пораснат со зборовите „Ова сѐ ќе е твое и ти  ќе си одговорен за сите…Ти си најдобар…Гордост…Глава…Син“, растргнат помеѓу вредностите кои општеството и семејството ги наметнува и љубовта кон девојка од друга вера.

Марија Савески, позната само како Савески, е седум секунди постарата сестра на Марио, таа е дипломиран економист, работи како сметководител во приватна фирма во Скопје и живее сосем сама. Марија пак, е порасната на поинаков начин од Марио. Со зборовите, „Ти си женско – ќути…Ти си туѓа куќа…Ќе добиеш само спална…Кога ќе раѓаш.. итн.“,

Марија ја чувствува тежината на животот и се осмелува да го признае она што останатите го молчат, а тоа е дека семејството Савески има две тишини, едната е обична, а другата убива. Марија наоѓа утеха во разговорите со Оља, за која на почетокот не е сигурна дали навистина постои или само е фрагмент на нејзината имагинација.

Покрај семејството Савески, романот ги раскажува и приказните на десетина споредни ликови кои, далеку или блиску, сакале или нејќеле, на крај ќе се поврзат како една пајакова мрежа.